Subota, 18. svibnja 2024.

Podravka u prvih devet mjeseci 2023. povećala prihode, rast ostvaren i u prehrani i farmaceutici

Uspješno je kraju priveden i projekt Zaokret Žita, čime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu

- Oglas -

Grupa Podravka je u prvih devet mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 525,1 milijuna eura, što je 32,4 milijuna eura, odnosno 6,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi segmenta prehrane pritom su iznosili 406,9 milijuna eura, što je 4,8 posto, odnosno 18,5 milijuna eura više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022.

Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 13,3 posto, odnosno 13,8 milijuna eura, ostvario je segment farmaceutike, s ukupno 118,2 milijuna eura prihoda.

- Oglas -

“Unatoč još uvijek snažno prisutnim pritiscima na rast cijena sirovina, ambalaže i energenata, naročito u prehrani, možemo biti zadovoljni rezultatima. Te smo pritiske u velikoj mjeri amortizirali poboljšanjem kvalitete nastupa na inozemnim tržištima. U segmentu Prehrane osobito sam zadovoljna rezultatima koje daju promjene na tržištima Poljske, Njemačke, Austrije i SAD-a i koji vidljivo doprinose profitabilnosti cjelokupne Prehrane. U segmentu farmaceutike uspjeli smo prevladati izazove koje je donio rat u Ukrajini te je Belupo poslovao iznimno dobro”, poručila je predsjednica uprave Martina Dalić.

Poslovna zgrada Podravke
Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici // Foto: GČM

Operativna dobit Podravke prije amortizacije (EBITDA) u prvih je devet mjeseci ove godine dosegla 72,5 milijuna eura, što je 3,5 milijuna eura, odnosno 5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Također, porasla je i normalizirana operativna dobit prije amortizacije (EBITDA). Za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 73,2 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura ili 6,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. Takav rast ostvaren je unatoč rastu cijena sirovina, ambalaže i energenata, investiranja u poboljšanje materijalnih uvjeta zaposlenika te nastavku snažnog investicijskog ciklusa.

Neto dobit Podravke iznosila je 58,3 milijuna eura. U usporedbi s prvih devet mjeseci 2022., radi se o porastu od 22,6 milijuna eura, odnosno 63,4 posto.

Dobit Podravke pod utjecajem je poreznih olakšica temeljem Zakona o poticanju ulaganja u iznosu od 19,7 milijuna eura, a kada se isključe učinci njezine primjene, normalizirana neto dobit u prvih devet mjeseci iznosila je 39,2 milijuna eura i viša je za 10,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla za 40,7 posto i iznosila 17,9 milijuna eura, a kod Prehrane 21,3 milijuna eura, što je 1,6 milijuna eura manje nego prošle godine.

- Oglas -

“Investicijski ciklus u punom je jeku, a naši investicijski projekti vrijedni više od 100 milijuna eura napreduju prema planu. Posebno mi je drago i što smo uspješno dovršili veliki projekt Zaokret Žita, čime smo osigurali stabilne temelje za daljnji rast pekarstva i širenje na slovenskom, ali i hrvatskom tržištu. Na koncu, nakon povećanja plaća koje je provedeno s 1. srpnja, stigli smo na korak do novog sustava plaća koji će otkloniti dugogodišnje nepravednosti u vrednovanju radnih mjesta s kojima su se naši radnici do sada susretali, a spremni smo i za nova ulaganja u materijalna prava naših radnika”, dodala je Dalić.

Martina Dalić
Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić // Foto: Podravka

Još je ranije postignut dogovor oko uvođenja novog sustava plaća za sve radnike Podravke i Belupa koji će na snagu stupiti 1. prosinca ove godine. Novim sustavom plaća poslovi će se razvrstati u platne razrede prema stupnju složenosti radnih mjesta, ne prema stručnoj spremi, a povećana je i osnovica za obračun svih dodataka na plaću.

U prvih devet mjeseci ove godine prema planu je išao i investicijski ciklus Podravke. Realizirane su investicije u vrijednosti 47,1 milijun eura, što je gotovo 21 posto više nego u istom razdoblju lani. One obuhvaćaju izgradnju logističko-distributivnog centra, pogon za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta.

Prioriteti investicijskog ciklusa jesu ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada, a u tijeku su još i radovi na modernizaciji mesne industrije Danica, ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje, kao i u dodatne sunčane elektrane.

Nova Podravkina tvornica tjestenine

Uspješno je kraju priveden i projekt Zaokret Žita, čime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu. Od početka projekta u siječnju 2022. uloženo je 8,2 milijuna eura, a do kraja godine bit će uloženo još osam, čime će ukupna vrijednost doseći 16,2 milijuna eura.

Glavni cilj projekta bio je restrukturiranje poslovanja i modernizacija proizvodnje radi povećanja efikasnosti i konkurentnosti u segmentu pekarskih proizvoda.

Proizvodnja kruha u Žitu
Proizvodnja pekarskih proizvoda u Žitu // Foto: Podravka

Podravka je ove godine započela i suradnju s Atlantic Grupom na tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Austrije. Atlanticova distribucijska kompanija osigurava podršku plasmanu Podravkinih proizvoda u Austriji, dok Podravka isto čini za Atlanticove proizvode u SAD-u.

Cilj ove suradnje je maksimizirati međusobne sinergije te koristeći razvijenu poslovnu mrežu i tržišne pozicije na tržištima Austrije i SAD-a osnažiti plasman proizvoda obiju kompanija i podići prepoznatljivost brendova.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti