Nedjelja, 23. siječnja 2022.

Povjerenik Europske komisije: EU iza lipnja nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece

Europska komisija je u travnju pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci cjepiva protiv Covida-19

Preporučujemo

Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom.

Breton je također rekao da očekuje da će troškovi cjepiva Pfizer/BioNTech biti veći nego u ranijoj fazi.

Europska komisija je u travnju pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci cjepiva protiv Covida-19 i zato što nije imala ‘pouzdan’ plan kako bi osigurala pravovremene isporuke cjepiva.

“Nismo obnovili narudžbu iza lipnja. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Breton za radio France Inter, ali nije isključio potencijalnu novu narudžbu u kasnijoj fazi.

Rastu zabrinutosti zbog potencijalnih nuspojava cjepiva anglo-švedskog proizvođača.

Europski medicinski regulator (EMA) objavio je u petak da istražuje slučajeve rijetkih poremećaja živčanog sustava među ljudima koji su primili cjepivo AstraZenece, nakon što je ranije već otkrio moguću vezu između tog cjepiva i rijetkih krvnih ugrušaka.

Iako EMA ističe da koristi cjepiva AstraZenece premašuju rizike, nekoliko europskih zemalja ograničilo je uporabu tog cjepiva na starije dobne skupine ili ga je potpuno obustavilo.

U Europskom parlamentu u Strasbourgu, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je pomak prema onome što smatra učinkovitijim cjepivima protiv novih varijanti Covida-19.

“Cijepimo s ovim cjepivom (AstraZeneca) u Francuskoj i Europi. Moramo to nastaviti činiti jer će nam pomoći da se izvučemo iz krize”, rekao je Macron.

“Ali za buduće narudžbe, kako bismo odgovorili prije svega na varijante, vidimo sada da su druga cjepiva učinkovitija pa ovo signalizira europski pragmatizam koji pozdravljam.”

EU je potpisao novi ugovor s Pfizer/BioNTechom o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva za razdoblje od 2021. do 2023. koji će pokrivati zalihe, donacije i preprodaju doza cjepiva, objavila je EK u petak.

Breton je istaknuo kako povećanje cijena cjepiva druge generacije moglo bi se opravdati dodatnim potrebnim istraživanjima i potencijalnim promjenama industrijske opreme.

“Možda će biti dodatnih troškova, ali pustit ću nadležnim vlastima da to otkriju s vremenom”, dodao je Breton za radio France Inter.

- Advertisement -

Najnovije objave