Četvrtak, 6. listopada 2022.

Pred nama je svečana proslava 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, kojim će predsjedati kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit

Preporučujemo

Pred nama je proslava 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, kojim će predsjedati kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

U 16 sati započet će molitveni program na prostoru za slavlje te će u katedrali biti prilika za svetu ispovijed.

Varaždinski biskup mons. Bože Radoš pozvao je sve vjernike da dođu u Varaždin na to slavlje: svećenike, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristane, zvonare, pjevače, čitače, ministrante, članove župnih Caritasa, molitvenih skupina, zajednica mladih, živih vjerničkih krugova, buduće krizmanike…

Bože Radoš
Mons. Bože Radoš // Foto: Varaždinska biskupija

U subotu uoči ovog velikog slavlja, 24. rujna, u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije vjernici će se okupiti na euharistijsko klanjanje kako bi zajedno zahvalili za srebrni jubilej Varaždinske biskupije i molili za njezine potrebe.

Podsjetimo, sveti papa Ivan Pavao II. na blagdan slavenskih apostola svetih Ćirila i Metoda, 5. srpnja 1997. godine, utemeljio je Varaždinsku biskupiju, odijelivši od nekadašnje Zagrebačke nadbiskupije Podravinu, Međimurje i dio Hrvatskog zagorja te imenovao mons. Marka Culeja prvim varaždinskim biskupom.

U nedjelju, 28. rujna iste godine svečanim euharistijskim slavljem uspostavljena je Varaždinska biskupija, a mons. Marko Culej uveden je u službu njezinoga prvoga biskupa.

Mons. Marko Culej biskupom je bio do 19. kolovoza 2006. godine kada je preminuo.

Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Josipa Mrzljaka, dotadašnjeg zagrebačkog pomoćnog biskupa, za novog varaždinskog biskupa priopćila je 20. ožujka 2007. godine u Vatikanu Sveta Stolica. Službu varaždinskog biskupa mons. Mrzljak preuzeo je na svečanosti u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka 2007. Biskupom je bio do 1. rujna 2019. godine kada odlazi u mirovinu.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak
Mons. Josip Mrzljak // Foto: Jurinec photography

Mons. Bože Radoš za biskupa je, pak, zaređen u varaždinskoj katedrali na nedjelju Krista Kralja, 24. studenog 2019. godine. Biskupom ga je imenovao papa Franjo.

- Advertisement -

Najnovije objave