Četvrtak, 6. listopada 2022.

Uz 80. godišnjicu zatvaranja logora Danica u Koprivnici održat će se komemoracija i okrugli stol

Danas Spomen područje Danica ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske

Preporučujemo

U povodu 80. godišnjice zatvaranja logora Danica u Koprivnici, a koji je zatvoren 1. rujna 1942. godine, održat će se na današnjem prostoru Spomen područja Danica u ponedjeljak 26. rujna s početkom u 13.30 sati komemoracija i okrugli stol u 14 sati.

Organizator ove komemorativne i memorijalne svečanosti je UABA grada Koprivnice uz suorganizatore Grad Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju i ZUABU Koprivničko-križevačke županije, uz stručnu i logističku potporu domaćina događanja Muzeja grada Koprivnice.

Vijence u znaku kulture sjećanja na stradale zatočenike logora će položiti više delegacija, dok će u prigodnom programu okruglog stola biti riječi o stradanju logoraša u više desetaka ustaških logora s posebnim osvrtom na stradanje u prvom koncentracijskom logoru Danica.

U svečanosti će prisustvovati i učenici povijesnih grupa 8. razreda koprivničkih osnovnih škola sa svojim profesorima povijesti.

U slučaju kiše okrugli stol održat će se u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Danica, 1. koncentracijski logor, osnovan je 15. travnja 1941. godine u MUP-u Nezavisne Države Hrvatske istoga dana kada se poglavnik Ante Pavelić vratio iz ustaške emigracije iz Italije u Zagreb.

Logor je bio prvi u nizu četrdesetak logora u koje su upućivani zatočenici Danice od Lobor grada i Gornje Rijeke, Jadovna, Slane i Metajne na Pagu, Jasenovca do Auschwitza.

Prema 40-godišnjim istraživanjima povjesničara Zdravka Dizdara koja su objavljena u velikoj trosveščanoj ediciji u izdanju Muzeja grada Koprivnice “Logor Danica u Koprivnici 1941. – 42.” kroz logor je prošlo 4349 poimence poznatih nam logoraša, od kojih su ubijena tri.

Danas Spomen područje Danica ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Koprivnica je grad ishodišta logorskog holokausta i genocida nad Židovima, Srbima i Romima te zločina nad Hrvatima antifašistima u NDH i stoga je Danica, 1. koncentracijski logor u NDH, danas najhumanističkija i najsnažnija identitetska točka grada Koprivnice koju valja kontinuirano njegovati u europskoj i nacionalnoj kulturi sjećanja, a upravo čemu je posvećeno i obilježavanje ove obljetnice.

- Advertisement -

Najnovije objave