Subota, 30. rujna 2023.

Uz 80. godišnjicu zatvaranja logora Danica u Koprivnici održat će se komemoracija i okrugli stol

Danas Spomen područje Danica ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske

- Advertisement -

U povodu 80. godišnjice zatvaranja logora Danica u Koprivnici, a koji je zatvoren 1. rujna 1942. godine, održat će se na današnjem prostoru Spomen područja Danica u ponedjeljak 26. rujna s početkom u 13.30 sati komemoracija i okrugli stol u 14 sati.

Organizator ove komemorativne i memorijalne svečanosti je UABA grada Koprivnice uz suorganizatore Grad Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju i ZUABU Koprivničko-križevačke županije, uz stručnu i logističku potporu domaćina događanja Muzeja grada Koprivnice.

Vijence u znaku kulture sjećanja na stradale zatočenike logora će položiti više delegacija, dok će u prigodnom programu okruglog stola biti riječi o stradanju logoraša u više desetaka ustaških logora s posebnim osvrtom na stradanje u prvom koncentracijskom logoru Danica.

- Advertisement -

U svečanosti će prisustvovati i učenici povijesnih grupa 8. razreda koprivničkih osnovnih škola sa svojim profesorima povijesti.

U slučaju kiše okrugli stol održat će se u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Danica, 1. koncentracijski logor, osnovan je 15. travnja 1941. godine u MUP-u Nezavisne Države Hrvatske istoga dana kada se poglavnik Ante Pavelić vratio iz ustaške emigracije iz Italije u Zagreb.

Logor je bio prvi u nizu četrdesetak logora u koje su upućivani zatočenici Danice od Lobor grada i Gornje Rijeke, Jadovna, Slane i Metajne na Pagu, Jasenovca do Auschwitza.

Prema 40-godišnjim istraživanjima povjesničara Zdravka Dizdara koja su objavljena u velikoj trosveščanoj ediciji u izdanju Muzeja grada Koprivnice “Logor Danica u Koprivnici 1941. – 42.” kroz logor je prošlo 4349 poimence poznatih nam logoraša, od kojih su ubijena tri.

- Advertisement -

Danas Spomen područje Danica ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Koprivnica je grad ishodišta logorskog holokausta i genocida nad Židovima, Srbima i Romima te zločina nad Hrvatima antifašistima u NDH i stoga je Danica, 1. koncentracijski logor u NDH, danas najhumanističkija i najsnažnija identitetska točka grada Koprivnice koju valja kontinuirano njegovati u europskoj i nacionalnoj kulturi sjećanja, a upravo čemu je posvećeno i obilježavanje ove obljetnice.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti