Subota, 26. studenoga 2022.

Pred nama je velika proslava povodom ‘200 let Gole’, evo programa

Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali su niz događanja kojima će obilježiti svoju važnu obljetnicu

Preporučujemo

Gola će ove godine proslaviti 200 godina od svojeg postanka. U spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljena, ova važna obljetnica za Prekodravlje će se obilježiti pod nazivom ‘200 let Gole’.

Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali su niz događanja kojima će obilježiti svoju važnu obljetnicu.

PROGRAM

Petak, 30. rujan

  • 20 sati, pub kviz o povijesti Gole u caffe baru Pilajevo

Svi koji dođu u Pilajevo moći će se prijaviti za sudjelovanje u kvizu, a pripremljene su i simbolične nagrade. Kviz će voditi mlada povjesničarka Josipa Kičinbaći.

Subota, 1. listopad

  • 10 sati, nogometno igralište NK Fugaplasta, utakmice između škola nogometa iz Gole i Koprivnice

Nogometaši su se odlučili upravo u čast 200. obljetnice postojanja naselja okupiti toga dana u Goli. U ovom sportskom susretu sudjelovat će oko 50 nogometaša sa svojim trenerima i sucima, a na kraju će biti podjela prigodnih zahvalnica.

  • 14 – 17 sati, prostor iza stare škole, prikazivanje starinskih igra – bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa

Pratite ove zanimljive igre i uživajte u vještini koju će pokazati sudionici.

  • 20 sati, društveni dom, uprizorenje scenskog prikaza doseljenja u Golu

Na slikovit način će se prikazati tradicionalni život u Goli iz prošlih stoljeća, moći će se čuti zvuci seoskog života, domaćih životinja i seoskih zanimanja te mlaci koji će mlatiti grah.

Bit će izvedene pjesme ‘Dobra i zločesta Drava’ i ‘Grahove bralje’, a nakon toga bit će recitirani stihovi Ivana Večenaja, Terezije Salajpal, Nevenke Rehorović Matas i Marije Peroš.

Na kraju programa slijedi folklorni nastup uz koji ćemo se prisjetiti starinskih pjesama i dočarati duh prošlosti. Svi posjetitelji moći će zapjevati i zaplesati uz poznate zvuke popularnih tradicijskih pjesama.

Nedjelja, 2. listopad

  • 10.45 sati, vatrogasni dom, mimohod predstavnika svih udruga s područja Gole prema župnoj crkvi
  • 11 sati, župna crkva sveta Tri kralja, svečano misno slavlje koje će predvoditi preč. Mirko Horvatić, kanonik i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Varaždinske biskupije te arhiđakon Podravskog arhiđakonata

Također, svi koji dođu u Golu moći će posjetiti Galeriju i Etno-kuću ‘Večenaj’ tijekom Dana otvorenih vrata koje je obitelj Večenaj priredila povodom obilježavanja 200. obljetnice postojanja Gole.

Obitelj Večenaj očekuje vas 1. i 2. listopada te 8. i 9. listopada između 10 i 15 sati. Galerija i Etno-kuća nalaze se u Dravskoj ulici 40, a ondje se u posebno uređenim prostorima njeguje uspomena na znamenitog slikara i spisatelja Ivana Večenaja koji je ime Gole pronio diljem svijeta i sačuvao vrijedno jezično i etnografsko blago Gole u svojim djelima.

Obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole nastavit će se u prosincu kada je priređen niz događanja.

U nedjelja, 11. prosinca, nakon svečane svete mise bit će otkrivena spomen-ploča koju u povodom 200. obljetnice doseljenja u Golu postavljaju Općina Gola i Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’, nakon toga održat će se znanstveni skup pod nazivom ‘Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti’ na kojem će desetak znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja predstaviti svoje spoznaje o Goli i Prekodravlju.

Također, bit će otvorena i likovna izložba umjetnika s područja općine Gola u Galeriji ‘Stara škola’.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti