Subota, 18. svibnja 2024.

Predsjedništvo Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije nije prihvatilo rebalans proračuna

Nevjerojatno je, ali i istinito da je Županija smanjila financijska sredstva za nabavu neophodne vatrogasne opreme, dok susjedne županije i ne pomišljaju o smanjenju, već rade na povećanju financijskih sredstava za potrebe vatrogastva

- Oglas -

U srijedu, 20. svibnja, u prostoru JVP-a Križevaca održana je zajednička sjednica Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, koju je otvorio i vodio predsjednik Branko Vucikuja.

Sve nazočne je u ime domaćina pozdravio tajnik VZ-a Križevci Ivan Matosović, a nakon što je usvojen dnevni red sjednice, manje-više sve točke do rebalansa proračuna su jednoglasno usvojene.

Izraženo je veliko nezadovoljstvo svih nazočnih što na sjednici nije bilo ni jednog predstavnika Županijske uprave. Predsjednik Vucikuja je istaknuo kako je tražen termin koji odgovara predstavnicima Županije, ali odgovora od istih nije bilo na vrijeme.

- Oglas -

Zapovjednik Zvonimir Habijan prezentirao je pregled vatrogasnih intervencija na području Koprivničko-križevačke županije iz kojeg je bilo vidljivo da je u periodu od 1. siječnja pa do 30. travnja ove godine bilo 83 požarnih intervencija, 99 tehničkih intervencija, kao i 32 intervencije iz usluga.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić ustvrdio je da je nakon pojave pandemije izazvane virusom Covid-19 ova županijska VZ ostala bez zapovjednika Zvonimira Habijana, koji je u to vrijeme manje više služio kao vozač za potrebe Županije.

Velika je kritika upućena i Županijskom stožeru civilne zaštite, koji vatrogasce gotovo nigdje ne spominje i ne ističe važnost rada dobrovoljnih vatrogasaca tijekom ove veoma teške i složene situacije u društvu.

Svi govornici redom od zapovjednika VZO Koprivnički Ivanec Ivana Blažica, zapovjednika VZO Peteranec Darka Palaša pa do predsjednika VZG Koprivnice Ivana Golubića konstatiraju kako su u proteklih nekoliko mjeseci za vrijeme pandemije dobrovoljni vatrogasci bili glavna snaga Civilne zaštite i velika tehnička podrška policiji te da taj rad nije dovoljno prepoznat i valoriziran.

Veliku gorčinu i nevjericu kod svih vatrogasaca izazvala je odluka Županijske uprave, a potom i Županijske skupštine da rebalansom smanji proračun Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije za 300.000 kuna, od čega se najveći dio i to 240.000 kuna odnosi na nabavu neophodne vatrogasne opreme.

- Oglas -

U veoma žustroj raspravi Ivan Golubić je predložio da Izvršni odbor podnese ostavku zajedno sa zapovjednikom.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Gornja Rijeka Ivica Srbljinović, ujedno i županijski vijećnik, istaknuo je da će se boriti koliko je to u njegovoj moći da se oduzeta sredstva vrate vatrogascima, a ako bude potrebno da će sudjelovati i u prosvjedu.

Zapovjednik Zvonimir Habijan je izjavio da su on i članovi Izvršnog odbora na sastanku u Županiji stavljeni pred gotov čin, naime rebalans je napravljen bez njihovog znanja i kao takav je proslijeđen svim vijećnicima za elektronsku skupštinu dosta prije 24. travnja kad je sastanak održan, i da je u svakom trenutku spreman podnijeti ostavku zajedno s članovima Izvršnog odbora.

Svi nazočni s gorčinom su prihvatili spoznaju da Izvršnom odboru, kao i Predsjedništvu VZ Koprivničke-županije nije ostavljena mogućnost da ako već i mora biti rebalans proračuna za vatrogastvo, da sami odrede po kojim stavkama će se isti i napraviti.

Na kraju rasprave članovi Predsjedništva jednoglasno su donijeli odluku o neprihvaćanju  rebalansa proračuna.

Nevjerojatno je, ali i istinito da je Županija smanjila financijska sredstva za nabavu neophodne vatrogasne opreme, dok susjedne županije i ne pomišljaju o smanjenju, već rade na povećanju financijskih sredstava za potrebe vatrogastva.

U nastavku sjednice sve nazočne je s programom i pripremama za redovne dislokacije vatrogasaca tijekom 2020. godine upoznao zapovjednik Zvonimir Habijan.

O narednim zadacima za provedbu Zakona o vatrogastvu veoma iscrpno je sve nazočne  upoznao vatrogasni inspektor Stjepan Lončar.

Na kraju sjednice svi nazočni jednoglasno su podržali prijedlog da se zapovjedniku JVP-a Grada Koprivnice Marijanu Kicivoju dodijeli najviše vatrogasno odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice ”Povelja i plaketa s likom Mirka Kolarića”.

Autor teksta: Izvjestitelj VZ-a Koprivničko-križevačke županije Krešimir Juratović

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti