Srijeda, 20. listopada 2021.

Premijer Plenković: Ako epidemiološka situacija bude dobra, 1. ožujka idemo u daljnje popuštanje mjera

Građanima i gospodarstvenicima je poručio da Vlada razmatra situaciju i da će ići dalje s popuštanjem mjera, ako situacija bude takva

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da bi do kraja ožujka, uključujući cjepivo koje je do sada dopremljeno i ono koje će dolaziti tijekom veljače i ožujka, Hrvatska trebala imati sve zajedno 700.000 doza cjepiva.

– To znači da ćemo značajno povećati broj procijepljenih u populaciji – poručio je Plenković na sjednici Vlade istaknuvši da se dinamika procjepljivanja populacije u Hrvatskoj intenzivira.

Istaknuo je kako nije dobro da sa županijskih razina i njihovih zavoda za javno zdravstvo netko iznosi informacije koje zbunjuju sugrađane starije od 65 godina.

– Sva tri cjepiva su učinkovita, tako da nema respiratora, hospitalizacija, smrtnih ishoda, bez obzira radi li se o cjepivu Pfizera, Moderne ili AstraZenece – kazao je.

Takav je stav, dodao je, Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove.

– Važno je da poruke o cjepivima budu konzistentne prema javnosti, kako bismo sugrađane dovodili u situaciju da sumnjaju u pojedina cjepiva – istaknuo je Plenković.

Najavio je da će Hrvatska na temelju dosadašnjih kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani u vezi s cjepivom Sputnjik i vidjeti kakve su tu sve informacije.

– Želimo zbog sigurnosti naših građana i svih uobičajenih kriterija koji se inače primjenjuju u domeni javnog zdravstva biti sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude pouzdano, verificirano i učinkovito, kao što su ova tri cjepiva koja su u uporabi u Hrvatskoj učinkovita – poručio je Plenković.

Osvrnuo se na epidemiološko stanje u zemlji, istaknuvši da je broj potvrđenih slučajeva zaraze pao na 10 posto od broja koji smo imali 10. prosinca, a da je Hrvatska treća zemlja u Europskoj uniji s najmanjim tjednim prosjekom potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika.

– Trenutno je tjedni prosjek od 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika, tako da u Europskoj uniji samo Finska i Danska imaju manje od nas na tjednoj razini. Situacija je puno bolja nego što je bila prije 10 tjedana – zaključio je.

Građanima i gospodarstvenicima je poručio da Vlada razmatra situaciju i da će ići dalje s popuštanjem mjera, ako situacija bude takva.

– Čim okolnosti bude takve, ako za to bude prigode 1. ožujka, učinit ćemo to rado s ili bez poticaja s razine županijskih stožera – ustvrdio je Plenković.

Osvrnuo se i na činjenicu da je SAD potvrdio da je Hrvatska nakon niza godina ispunila jedan od ključnih uvjeta za priključivanje američkom programu izuzeća iz viza.

– Vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti procedure, tako da naši građani nakon 30 godina od priznanja riješe pitanje viza – poručio je Plenković.

Najnovije objave