Nedjelja, 19. rujna 2021.

Premijer Plenković: Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpora za poduzetnike

Svatko tko je u poziciji da doprinese s pridržavanjem mjera, može nam pomoći ekonomiji i sigurnosti svih, istaknuo je

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za javnost, među ostalim na njoj je govorio i o COVID potporama, piše N1.

“Što se tiče cijepljenja to je bila jedna od najvažnijih tema današnje sjednice Vlade i smatramo da bi bilo fer da ako država u krizi koju je uzrokovao covid osigura cjepivo i plaće, da svi daju neki svoj mali doprinos. Pa ako će netko koriti potpore, bilo bi dobro da se cijepe. Ministre Beroša i Marića ćemo zamoliti da preciziraju te mjere”, rekao je Plenković te dodao kako imamo 1.300.000 neutrošenih doza.

“Nećemo ih danas utrošiti. Mi ćemo zato donirati kao zemlja koja želi da se pandemija riješi svugdje, a ne samo kod nas. Prije svega donirat ćemo 210.000 doza cjepiva Bih, a onda i po 20.000 doza Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Kirgistanu. Prema izračunima ćemo imati viška doza i do kraja godine i to je tek jedna u nizu donacija”, istaknuo je.

Na pitanje znači li to da će cijepljenje ljudi u tvrtkama biti uvjet za dobivanje daljnjih potpora, premijer kaže da je tako.

“Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje covid potpora”, istaknuo je.

Rekao je i kako ove mjere ne mogu ostati zauvijek.

“Ne možemo bezgranično imati ove mjere. Mjere su svedene na minimum. Ugostitelji imaju restrikcije na snazi, ali i sektori koji nemaju mjere, ali su njima pogođeni – promet, turizam, kultura… Zadaća je da vodimo dijalog s poslodavcima i da prijeđemo na prilagođene sektorske potpore. Potpore će se nastaviti, ali ne ovako prema svima”, rekao je.

Premijer Plenković govorio je i o COVID potvrdama.

“Mi smo svjesni, stalno upozoravamo, novi sojevi su uvijek prijetnja i opasnost. Svatko tko je u poziciji da doprinese s pridržavanjem mjera, može nam pomoći ekonomiji i sigurnosti svih. Što se tiče odluka drugih zemalja, kada negdje budu žarišta, one će biti tvrde i čvrste i bit će posljedica. I tu tome je poanta. Nadam se da se nećemo vratiti u situaciju u kakvoj smo bili do sada”, kaže Plenković.

Najnovije objave