Nedjelja, 25. veljače 2024.

Programom ‘Na kavu sa Župančićem i Kumičićem’ obilježen slovenski kulturni dan

Uz članove udruge Ritam misli, stihove i prozu izvodili su književnici iz Slovenije, dok su se za glazbeni dio programa pobrinuli članovi zbora Capela Paulina Warasdin

- Oglas -

Stihovi slovenskog pjesnika Otona Župančića i proza hrvatskog književnika Eugena Kumičića odzvanjali su u subotu Varaždinom, i  to na spoju ulica koje nose ime dvojice velikih umjetnika.

Zanimljiv poetsko-glazbeni program pod nazivom ‘Na kavu sa Župančićem i Kumičićem’ je organizirala udruga Ritam misli, a povodom slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana.

U Varaždinu obilježen slovenski kulturni dan
Foto: Varaždinska županija

Događanju je prisustvovao veleposlanik Slovenije Nj.E. Gašper Dovžan, kao i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

- Oglas -

Uz članove Ritma misli, stihove i prozu izvodili su književnici iz Slovenije, dok su se za glazbeni dio programa pobrinuli članovi zbora Capela Paulina Warasdin.

“Od 2021. organiziramo ovo događanje na trgovima i ulicama koji nose naziv po slovenskim književnicima. Cilj je pokazati prijateljstvo dvije zemlje te ih povezati poezijom i glazbom. Događanje je i poučno jer je o Otonu Župančiću govorio Zvonko Kovač, umirovljeni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o Eugenu Kumičiću upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a Vladimir Huzjan”, rekla je predsjednica udruge Ritam misli Ljubica Ribić, koja je na podršci zahvalila Veleposlanstvu Republike Slovenije, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

U Varaždinu obilježen slovenski kulturni dan
Foto: Varaždinska županija

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako su se na simboličan način povezale Hrvatska i Slovenija, dvije zemlje bliske povijesti i kulture

“Zahvaljujem udruzi Ritam misli na čelu s Ljubicom Ribić što već više od deset godina radi na promoviranju poezije, pa tako organizira i ovaj neuobičajeni poetsko-glazbeni program. Poezija i književnost govore univerzalnim jezikom koji svi razumiju. Time rade i na poticanju zajedništva, poštovanju tradicije, kulture i jezika drugog, prijateljskog naroda”, rekla je Silvija Zagorec.

Veleposlanik Dovžan istaknuo je da ga veseli što se u Varaždinu održava ovakvo događanje.

- Oglas -

“Ovime na simboličan način potvrđujemo dobrosusjedske i prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, koji su na području kulture uvijek bili vrlo dobri. Kumičić i Župančić nisu književnici iste generacije, ali su obojica značajni autori, jedan za hrvatsku, a drugi za slovensku književnost. U Sloveniji smo svi odrastali uz pjesme Otona Župančića koje su vrlo melodične, tako da je ostavio trag za cijeli život”, rekao je.

U Varaždinu obilježen slovenski kulturni dan
Foto: Varaždinska županija

Upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a Vladimir Huzjan otkrio je dvije teme kroz koje je Eugen Kumičić vezan uz Varaždin.

“Kumičićeva supruga Marija, čije djevojačko prezime je Marčec, rođena je u obližnjoj Optujskoj ulici, a Kumičić je upravo u varaždinskom kotaru bio izabran za zastupnika u Hrvatskome saboru. S Davidom Starčevićem i Josipom Gržanićem je na saborskoj sjednici 1885. bio sudionik zanimljivog događaja, za koji ne znam je li se u 19. stoljeću zbio u bilo kojem drugom parlamentu u Europi. Naime, na toj saborskoj sjednici je prisustvovao ban Khuen Héderváry kojeg su zastupnici optužili da je lopov. Khuen Héderváry je htio napustiti sjednicu, ali su ga zaustavili Kumičić, Starčević i Gržanić, koji je bana nogom udario u stražnjicu, pa je taj događaj ostao zapamćen kao ‘saborski vrtinjak’. Kumičić je bio osuđen na tri mjeseca zatvorske kazne, a zbog toga je postao silno slavan”, ispričao je Huzjan.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti