Nedjelja, 25. veljače 2024.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili se mladića pogubljenih u zaselku Matušini

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač rekao je kako je spomenik podignut svim poginulima u Prvom i Drugom svjetskom ratu

- Oglas -

U Novom Marofu i ove je godine organizirano obilježavanje obljetnice pogibije petorice mladića nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem.

Podsjetimo, mladići su pogubljeni 22. veljače 1947. na kućnom pragu, gotovo dvije godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Obilježavanje obljetnice pogibije mladića kod zaseoka Matušini
Foto: Grad Novi Marof

U znak sjećanja na stradavanje sumještana, Grad Novi Marof podignuo je spomen obilježje na kojem su se mještani i ove godine okupili te obilježili obljetnicu tragičnog događaja.

- Oglas -

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač rekao je kako je spomenik podignut svim poginulima u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

“Želimo ukazati na problematiku totalitarnih režima, bili oni nacistički, komunistički ili fašistički. Svaki totalitarni režim iza sebe ostavlja mrtve ljude. Ovo je sjećanje na sve one poginule, ali ujedno i upozorenje koliko je važna demokracija i koliko je važna borba za demokraciju”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je taj datum važan zbog sjećanja na poginule u oba svjetska rata.

Obilježavanje obljetnice pogibije mladića kod zaseoka Matušini
Foto: Grad Novi Marof

“Na ovaj način osvještavamo problematiku bilo kakvog totalitarizma i da se zasvagda moramo boriti za demokraciju”, poručio je.

Predsjednik novomarofske udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Zdravko Maltar zahvalio je svima koji se odazivaju na komemoraciju.

“Na komemoraciji se prisjetimo žrtava, poklonimo se i pomolimo se. Činjenica je da se o tome nije smjelo govoriti 50 i više godina, i da je svaki spomen tih žrtava bio poguban i opasan za one koji bi se našli u takvoj prilici”, rekao je Maltar te dodao kako se u udruzi domobrana sastaju slobodni, ponosni i s pijetetom na sjećanje na tu veliku tragediju.

- Oglas -
Obilježavanje obljetnice pogibije mladića kod zaseoka Matušini
Foto: Grad Novi Marof

“Nesreća je u tome što u hrvatskom narodu ima tisuću i nešto sličnih mjesta, gdje su hrvatski domoljubi stradali po završetku Drugog svjetskog rata. No, ta vremena su iza nas. Danas imamo slobodnu, demokratsku državu i ta država je svakim danom sve bolja, a to ovisi o svima nama koji se trudimo da je učinimo boljom i ljepšom”, zaključio je.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti