Četvrtak, 18. travnja 2024.

Projekt vrijedan 3,6 milijuna eura: najmoderniji centar znanja Lori u Ludbregu sjever Hrvatske stavlja na svjetsku kartu

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg će dobiti Newton sobe. Riječ je o sobama u kojima se obrazovanje pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz inspirativno okruženje za učenje. Tu je i jedinstveni simulator letenja

- Oglas -

U Ludbregu je u utorak potpisan sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo što se u ovaj projekt uključuje nekoliko županija.

– Ovo je jedan od zapravo najljepših projekata koji smo dobili koristeći europske novce, radi se o obrazovanju, ulaganju u naše najmlađe i želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, dakle i za Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, naravno i za Zagrebačku. Nadamo se da kada ovo bude otvoreno, za nekih 20-ak dana, da ćemo imati s ponosom što pokazivati i nuditi našoj djeci nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima takozvanog Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a Grad je morao dodati još nekih 600.000 eura svojih novaca kako bi ovu priču završili. Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika jer ovdje su, u suradnji s američkom tvrtkom Boeing, četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentacije, a sve je zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru kojemu na ovaj način zapravo i odajemo počast – istaknuo je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

- Oglas -
Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega
Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega // Foto: VŽŽ

Radovi su, dodaje, trajali prilično dugo jer su započeli u vrijeme korone.

– Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu, Osnovnoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi Veliki Bukovec, Osnovnoj školi Sveti Đurđ, Varaždinskoj županiji i Međimurskom veleučilištu, uspjeli smo se posložiti i zahvaljujući domaćim građevinarima iz Ludbrega danas imamo skoro pa gotov projekt.

U ponedjeljak smo predali zahtjev za uporabnu dozvolu. Očekujemo rješenje do Dana Grada. I tada ćemo u suradnji s partnerima i nadam se s Ministarstvom obrazovanja otvoriti ovaj Centar.

Ovdje su dva župana jer nam je jako bitno da nas podupiru županije kao nositelji osnovnoškolskog obrazovanja je će upravo oni omogućiti da djeca iz njihovih škola mogu dolaziti u Ludbreg na izvanučioničku nastavu i odraditi jedan dan u ovim prostorijama -rekao je gradonačelnik Bilić i dodao kako je želja da se u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvori u znanstveni centar.

– Želja nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo i građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Iza nas je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara arheologije u Hrvatskoj i Etnološki muzej. Na taj način želimo omogućiti djeci iz cijele Hrvatske da na jednom mjestu dožive posebno iskustvo i da vide da obrazovanje može biti drugačije i kreativnije te u konačnici zabavno – zaključio je gradonačelnik Bilić.

- Oglas -

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je nositelj ovog projekta Grad Ludbreg te je tom prilikom čestitao gradonačelniku Biliću na inicijativi, kao i na svim poduzetim koracima.

– Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu dobiti sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Tako ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost, kako u obrazovanju, tako i u mnogim ostalim segmentima – rekao je župan Stričak.

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije
Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije // Foto: VŽŽ

Župan Međimurske županije Posavec je informirao prisutne kako će 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati učenike u ovaj lijepi i vrijedan prostor.

– Samo je 45 takvih Newton soba u svijetu, prema tome sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je zapravo obrazovanje kojem težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena prema tome apsolutno puna podrška ovome projektu i vjerujem da će on biti još jedan primjer dobre prakse koji sa sjevera Hrvatske, Varaždinske županije, grada Ludbrega ide ne samo prema Hrvatskoj, nego i prema cijeloj Europi -zaključio je župan Posavec.

Matija Posavec, župan Međimurske županije
Matija Posavec, župan Međimurske županije // Foto: VŽŽ

Potpisivanju sporazuma nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, županijski vijećnik Krešimir Horvat, kao i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a nakon potpisivanja svi prisutni obišli su prostorije Lori centra.

Foto: VŽŽ i MŽ

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti