Petak, 2. lipnja 2023.

Projektom Pomoć je moć vrijednim 1,4 milijuna kuna zaposlit će se 15 žena koje će brinuti o osobama starije životne dobi

Načelnik Općine Legrad, Ivan Sabolić istaknuo ke kako je projekt od iznimne važnosti zbog činjenice da je sve više starog i nemoćnog stanovništva

U Županijskoj upravi je u utorak u okviru druge faze programa Zaželi predstavljen projekt ‘Pomoć je moć’ ukupne vrijednosti 1.392.977 kuna, koji je u cijelosti sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Predstavljanju projekta prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić, a detalje je javnosti uvodno predstavila ravnateljica PORA-e Razvojne agencije KKŽ Melita Birčić koja je naglasila kako je cilj projekta unaprijediti radni potencijal ženskih osoba, koje su dugotrajno nezaposlene te ih zaposliti u domeni brige za starije i nemoćne osobe.

“Ciljanu skupinu u ovom projektu čini 15 žena, pripadnica ranjivih skupina, a krajnji korisnici su 90-ak starijih osoba starije životne dobi. Zadatak PORA-e je u takvim projektima stručna priprema i podrška u provedbi projekta. Ovo je druga faza i nastavak programa Zaželi koji se izrazito uspješno provodi na području cijele Koprivničko-križevačke županije kroz ukupno sedam projekata sveukupne vrijednosti veće od 26 milijuna kuna. U okviru navedenih projekata do sad je zaposleno 148 žena za 743 korisnika, starijih i nemoćnih osoba na cijelom području županije”, pojasnila je ravnateljica Birčić.

Zamjenik župana Ljubić pohvalio je suradnju PORA-e i jedinica lokalne samouprave kazavši kako kontinuitet Programa Zaželi pokazuje kako je ovakav oblik pomoći dobar te je prihvaćen u starijoj populaciji.

“Na području županije živi dosta starijih osoba koje nisu u nekom od oblika institucionalnog smještaja pa im je potrebna ovakva vrsta potpore u svakodnevnom životu. Kroz projekt će se zaposliti i 15 nezaposlenih žena pa je to i dvostruka korist. Nadam se da će potpisivanje ovog ugovora potaknuti i druge općine kako bi se prijavile za nastavak pružanja usluga te da će broj gerontodomaćica u našoj županiji ostati na istoj razini”, istaknuo je zamjenik Ljubić.

U ime nositelja projekta prisutnima se obratio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić koji je istaknuo kako je projekt od iznimne važnosti zbog činjenice da je sve više starog i nemoćnog stanovništva koje trebaju ovakvu vrstu usluge.

“Nije nam važno samo da se žene zaposle, već nam je bitno da naši stariji dobiju adekvatnu skrb. Nažalost, mi smo jedinica lokalne samouprave koja sve više ima starijih i nemoćnih osoba i takva usluga nam je prijeko potrebna. Ovo je jedan od najizazovnijih projekata jer je prijavljen na početku korona krize, bilo je puno izazova i pritisaka i vjerujem da ćemo sve uspješno završiti”, zaključio je načelnik Sabolić.

Spomenimo kako su partneri na projektu Općine Gola, Ferdinandovac, Koprivnički Bregi, Podravske Sesvete i Koprivnički Ivanec, a obavezni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci, Centar za socijalnu skrb Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti