Subota, 22. lipnja 2024.

Projektom vrijednim 13 milijuna kuna povećat će se kvaliteta života osoba s invaliditetom u Koprivnici

Moram priznati da sam vrlo uzbuđena i srce mi kuca, kao na dan svog vjenčanja. Veliki posao je pred nama, rekla je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Marija Mraz

- Oglas -

Početnom konferencijom u četvrtak predstavljen je projekt ‘Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici’, kojemu je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, a vrijedan je gotovo 13 milijuna kuna.

Projektom će se izgraditi, obnoviti i prilagoditi prostor zgrade na Trgu Žarka Dolinara 17, koji je Udruga dobila od Koprivnice, u kojemu će se osobama s invaliditetom, osobama s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život.

Također će se urediti uredi, arhiva, dvorane za sastanke, društvene i kulturne događaje, individualni i grupni rad s korisnicima, socijalnim radnicima i disfunkcionalnim obiteljima, obiteljsku medijaciju te za psihosocijalnu podršku, zatim dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, spremišta i skladište, vježbaonica za tjelesnu aktivnost, sanitarni čvorovi, toaleti i tuš kabine te toplinska stanica.

- Oglas -

Bit će tu i prostor za radnu okupaciju u kojemu će korisnici usvajati nova znanja i vještine za samostalan život, poput pripreme obroka, brige o prostoru, namirnicama i hrani, brige o vlastitom zdravlju, higijeni, odjeći i drugim predmetima kojima se koriste u svakodnevnom životu.

Socijalne usluge koje će se pružati u okviru ovog projekta su usluge za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, usluga poludnevnog boravka za 50 korisnika i za odrasle osobe s invaliditetom, usluge psihosocijalne podrške u obitelji te usluge individualne i grupne psihosocijalne podrške.

“Moram priznati da sam vrlo uzbuđena i srce mi kuca, kao na dan svog vjenčanja. Točno prije dvije godine, na današnji dan, gradonačelnik Mišel Jakšić i ja potpisali smo ugovor kojim Grad daje ovaj prostor, ovu zgradu, Udruzi na korištenje. Danas, nakon dvije godine, ovdje smo i veliki posao je pred nama”, rekla je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Marija Mraz u svom obraćanju prisutnima.

Kao što je najavila voditeljica projekta Tajana Premec, daljnji koraci u projektu su provođenje javne nabave i odabir samih izvođača radova.

Vladimir Kramarić, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te socijalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, istaknuo je da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznaje važnost deinstitucionalizacije kao procesa.

- Oglas -

“Naš poziv, iz kojega ćete i vi financirati ovaj projekt, najveći je do sada s ukupnom alokacijom od 616 milijuna kuna. Do ovoga trenutka ugovorili smo 36 projekata, a tražit ćemo i dodatna sredstva. Projekt kao ovaj do sada nije bila praksa Udruga, no ovo je novi put u kojemu ćemo, nadam se, uspjeti”, rekao je Kramarić.

Kao što je velik za Udrugu Bolje sutra, ovaj projekt velik je i za cijelu Koprivnicu, smatra dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

“Grad Koprivnica dugi je niz godina ulagao i ulazio ususret svima koji su imali ambicije pomaknuti i podići kvalitetu života osoba s invaliditetom u Koprivnici. Prije dva, tri mjeseca prezentirali smo projekte u kampusu koji se financiraju iz ovog operativnog programa i kojim će se dobiti nova vizura. Ovime će se staviti osobe s invaliditetom u bolji početni položaj. Mislim da ćemo svi skupa napraviti dobar posao”, vjeruje dogradonačelnica Ostriž.

Udruga Bolje sutra prva je koja u prostoru kampusa provodi projekt ovog opsega i ovakve namjene, a potvrdio je to i direktor poduzeća Kampus Igor Bajalica.

“Ovo je prva udruga koja je dobila ovako značajan projekt u ovom prostoru. Ova zgrada je treća po veličini u cijelom kampusu, ima 3062 kvadrata, i dvije godine otkada smo potpisali ugovor jasno je da je pred nama ogroman projekt koji želimo ostvariti”, rekao je Bajalica.

Član provedbenog tima projekta Mateo Ivanac naglasio je da je priprema projekta bila teška, a da će provedba biti još teža.

“Posljednje četiri godine surađujem s gospođom Mraz i u to vrijeme sam i ja mnogo naučio od nje, pogotovo to da se sve može. Kada smo krenuli realizirati projekt, naišli smo na stotine problema, no kod nje je uvijek bilo to da idemo dalje. Projekt je iznimno velik za udrugu i svi smo tu da pomognemo kako možemo. Vjerujem da ćemo se svi ponovno ovdje naći i biti ponosni na ono što će Udruga Bolje sutra napraviti za Koprivnicu”, izjavio je Ivanac.

Svu sreću Udruzi u provedbi projekta poželio je i Boris Komšo, stručni savjetnik iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, a 3D nacrt projekta prisutnima je predstavio Vedran Petrović, direktor tvrtke Petgrad, koja je volonterski Udruzi Bolje sutra pružila svoju stručnu pomoć u pripremi materijala za natječaj.

“Radili smo volonterski zato što mislim da je to jedna stvar koju svi moramo imati u sebi, pomoći osobama s invaliditetom kako god možemo. Ovaj objekt će dobiti novi život, i za objekt će to biti ‘bolje sutra’. Neće više biti prazan, imat će svoju svrhu”, uvjeren je Petrović.

Rad udruge pohvalio je i dožupan Ratimir Ljubić, koji je istaknuo da je projekt samo nastavak već dobre prakse koju provodi Udruga Bolje sutra.

“Svima nam je ovaj projekt jako važan i značajan, važno je da Udruga dobije novi prostor, a ovaj objekt u kampusu dobit će svoj smisao. Vizija i upornost gospođe Marije Mraz i njenih suradnika dovela je do ovoga i Udruga Bolje sutra danas je prepoznatljiva i na razini Hrvatske po svojim projektima, brizi za svoje korisnike i članove, a tako će i dalje biti”, rekao je dožupan Ljubić.

Partneri Udruge Bolje sutra u ovom projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

Ukupna vrijednost projekta je 12.968.589,95 kuna, a potpuni iznos sufinanciran iz sredstava Europske unije.

Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2019. do 31. prosinca 2022., a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti