Srijeda, 1. prosinca 2021.

Prošlo je 13 godina od velike tragedije na Kornatima

Od 13 vatrogasaca koju je zahvatila vatra, 12 ih je poginulo na mjestu nesreće ili su kasnije preminuli u bolnici. Jedini preživjeli je Frane Lučić

Preporučujemo

Tog 30. kolovoza 2007. godine jedan požar izbio je na Velikom Kornatu. Na njega je helikopterom poslano 13 vatrogasaca, piše Zagorje International.

Od 13 vatrogasaca koje je zahvatila vatra, 12 ih je poginulo na mjestu nesreće ili su kasnije preminuli u bolnici. Jedini preživjeli vatrogasac bio je Frane Lucić iz Tisnog koji je izjavio da je nalet vatre i vrućine trajao 15-ak sekundi i da je jednostavno prešla preko njih te nije bilo vremena reagirati.

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu. Njih petero je prebačeno na liječenje u Zagreb – Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević – koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, nakon oporavka u Kliničkoj bolnici Split, otpušten je na kućno liječenje.

Teorije o uzrocima tragedije

Više je teorija na koji su način stradali vatrogasci. Jedno je da je došlo do eruptivnog požara. Ta teorija je u početku prezentirana javnosti. Druga je curenje goriva iz helikoptera koje je prouzročilo velik požar. Treća je eksplozija NATO bombe zaostale iz Kosovske krize iz 1999. godine.

Nakon više od osam mjeseci multidisciplinarnog vještačenja stručne skupine, 22. kolovoza 2008. objavljeno je kako je uzrok tragedije prirodna pojava, fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese.

Na Kornatima su 23. svibnja 2010. godine dovršeni spomenik križevi na mjestu na kojem su vatrogasci nastradali.

Najnovije objave