Petak, 12. srpnja 2024.

Prošlo je 25 godina od raketiranja Zagreba u kojem je ranjeno više od 200 civila, a poginulo je njih šest

Za raketiranje je bio odgovoran Milan Martić, srpski ratni zločinac i nekadašnji ministar unutarnjih poslova te predsjednik nepriznate Republike Srpske Krajine

- Oglas -

Prošlo je točno 25 godina od nemilih zbivanja u glavnom gradu, kada je Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995. godine pogođen raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, takozvanim zvončićima. Radilo se, naime, o osveti srpskih pobunjenika za vojni poraz u operaciji Bljesak, a Zagreb je bio najveći u nizu od nekoliko hrvatskih gradova koji su raketirani, piše Zagorje International.

Na današnji dan prije 25 godina projektili su najprije u 10.23 sata pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, na Zrinjevcu, zračnu luku Pleso, središte grada i Akademiju dramskih umjetnosti, a 3. svibnja, oko 12.10 sati, na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pored Hrvatskog narodnog kazališta te Doma umirovljenika Centar.

Za raketiranje je bio odgovoran Milan Martić, srpski ratni zločinac i nekadašnji ministar unutarnjih poslova te predsjednik nepriznate Republike Srpske Krajine, kojega je Međunarodni sud u Haagu pravomoćno osudio na 35 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina na području bivše Jugoslavije.

- Oglas -

Inače, glavnom je gradu prijetila i opasnost od 500 neeksplodiranih zvončića, koje je deaktivirala policija, a prilikom deaktivacije poginuo je i jedan policajac.

Tijekom raketiranja Zagreba ranjeno je 205 civila i ubijeno njih šest. U spomen na taj dan, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti