Utorak, 21. svibnja 2024.

Psi pomažu ljudima u poboljšanju koncentracije

Igranje, masiranje i njegovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim valovima kod sudionika, 'što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa'

- Oglas -

Psi mogu pomoći ljudima da smanje razinu stresa i poboljšaju sposobnost koncentracije i kreativnosti, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Konkuk u Seulu.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima, odnosno u ‘sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, njegovanje, fotografiranje, grljenje i šetanje’.

Znanstvenici su otkrili da različite vrste interakcija imaju različite učinke na ispitanike.

- Oglas -

Igranje, masiranje i njegovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim valovima kod sudionika, ‘što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa’, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

“Igranje sa psom je osobito pozitivno utjecalo na opuštanje i koncentraciju”, dodaju.

Šetanje psa je značajno utjecalo na opuštanje, pokazalo je mjerenje snage alfa moždanih valova.

Rezultati pokazuju da bi ‘specifične aktivnosti pasa mogle aktivirati snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost olakšavajući povećanu moždanu aktivnost’, naveli su istraživači Onyoo Yoo, YuTong Wu, Jin Soo Han i Sin-Ae Park.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti