Subota, 18. svibnja 2024.

Remek-djelo ‘Rogati konj’ Ivana Generalića uskoro će biti dio stalnog postava đurđevačkog muzeja

Ivan Generalić jedan je od začetnika naivne umjetnosti nastale u Podravini i pokreta Hlebinske slikarske škole iz tridesetih godina prošlog stoljeća

- Oglas -

Umjetničko remek-djelo ‘Rogati konj’ Ivana Generalića, a koje ima svojstvo kulturnog dobra Hrvatske, uskoro će biti dio stalnog postava Muzeja grada Đurđevca.

Naime, ravnateljica Edita Janković Hapavel dobila je odlukom Gradskog vijeća dobila ovlasti za sklapanje ugovora s vlasnikom slike Goranom Generalićem, kako bi se ova poznata slika učinila trajno dostupnom za sve posjetitelje Gradskog muzeja Đurđevca.

Željko Lacković, Hrvoje Janči i Edita Janković Hapavel
Željko Lacković, Hrvoje Janči i Edita Janković Hapavel // Izvor fotografije: djurdjevac.hr

“Ivan Generalić jedan je od začetnika naivne umjetnosti nastale u Podravini i pokreta Hlebinske slikarske škole iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Njegovo djelo ‘Rogati konj’ jedno je od najkvalitetnijih i najpoznatijih djela naivne umjetnosti koje nosi zaštitu kulturnog dobra Hrvatske. Velika je čast da će ovo vrijedno umjetničko djelo biti dio stalnog postava našeg muzeja te tako dostupno svim ljubiteljima naivne umjetnosti i mnogobrojnim posjetiteljima”,  rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

- Oglas -

Također, Lacković je dodao da će Grad Đurđevac pokrenuti procedure kako bi se naivna umjetnost koja je ostavila snažan kulturološki utjecaj na prostor Podravine stavila na UNESCO-ov popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti