Srijeda, 21. veljače 2024.

Sabor je donio novi Zakon: zabranjuje se pucanje petardama

Ipak, još će ove godine za blagdane biti moguće korištenje te pirotehnike zbog toga što izmjena ovog zakona stupa na snagu tek 2. siječnja 2021. godine

- Oglas -

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o eksplozivnim tvarima te su na drugom čitanju zastupnici jednoglasno podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Postojali su i amandmani da se i ostala bučna pirotehnika zabrani većinu godine te da je njeno korištenje dopušteno samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja. Predložio ih je zastupnik Davor Dretar, no odbijeni su, pišu 24sata.

Veliko zadovoljstvo je zbog ove odluke izrazila udruga Prijatelji životinja koja je godinama zahtjevala zabranu petardi.

- Oglas -

– Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama – istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Naglasio je da je šteta što nije prihvaćen i logičan prijedlog da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopušta samo na Silvestrovo i Novu godinu, što svakako treba propisati sljedećim izmjenama Zakona.

Ipak, još će ove godine za blagdane biti moguće korištenje te pirotehnike zbog toga što izmjena ovog zakona stupa na snagu tek 2. siječnja 2021. godine.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti