Subota, 2. prosinca 2023.

Sabor pružio snažnu potporu Vladinom paketu pomoći gospodarstvu

Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a moći će je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike

- Advertisement -

Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu posrnulom zbog epidemije izazvane koronavirusom dobio je u utorak snažnu potporu Hrvatskog sabora.

Tim mjerama, utvrđenim kroz izmjene nekoliko zakona, povećavaju se potpore za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3250 na 4000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5460 kuna.

Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a moći će je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

- Advertisement -

Sabor se suglasio s više Vladinih mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici.

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna, državi je omogućeno da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu, zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Visoko suglasje o Vladinim prijedlozima

Opći porezni te Zakon o računovodstvu, Sabor je izmijenio jednoglasno, Zakon o izvršenju proračuna, većinom glasova (126 za, 2 protiv i 2 suzdržana).

Uz veliko suglasje, donio je paket zakona za pomoć turizmu, konkretno dopune zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

- Advertisement -

Dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do kraja 2021. produžuje se važenje privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima. Ministar turizma dobio je ovlast da u uvjetima posebnih okolnosti propiše odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju).

Sabor je donio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno ostane doma.

Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njenom prestanku. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu.

Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila.

Dopunama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, vlasnicima oružja omogućit će se korištenje ranije izdanih oružnih listova koji će se smatrati valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Građanima će se za trajanja epidemije omogućiti i korištenje putovnice kojoj istekne rok, a najdulje 30 dana od dana po njenom prestanka.

Sabor je dopunio i Zakon o poljoprivredi te glasovanjem potvrdio da postoje opravdani razlozi da neke njegove odredbe djeluju retroaktivno.

Glasovanje u Westinu

Spomenute zakone Sabor je donio u hotelu Westin čija je Kristalna dvorana bila dovoljno velika da, u pandemiji koronavirusa, primi sve zastupnike i zajamči im poštivanje propisane udaljenosti od dva metra radi sprječavanja zaraze. Unatoč toj mjeri, dobar dio zastupnika glasovao je sa zaštitnim maskama. Glasovali su dizanjem ruku.

Od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, Sabor ne zasjeda u svojoj zgradi na Markovom trgu koju je potres, također, oštetio.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti