Nedjelja, 25. veljače 2024.

Sadnica kruške tepke posađena i u Molvama: ‘Obnavljanjem naše prošlosti mislimo na našu budućnost’

Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje svijesti o vrijednosti starinskih sorti voćaka, njihovoj kvaliteti i važnosti čuvanja starih stabala, ali i osmišljavanje novih i originalnih suvenira

- Oglas -

Projektu očuvanja i revitalizacije tradicionalne kruške sorte ‘Tepka’ pridružila se i Općina Molve.

U dvorištu Galerije Molvarskog likovnog kruga u samom središtu Molvi u petak je, naime, posađena sadnica ove starinske sorte koju je uzgojio Mladen Mesarov na svojem OPG-u u Virju, a ova sadnica je specifična po tome što je uzgojena od sadnog materijala upravo iz Molvi, točnije od obitelji Jaković.

“Nadamo se stoga da će ova sadnica dobro uspijevati u ambijentu iz kojeg je potekla”; priopćili su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

- Oglas -

Osim Mladena Mesarova, u sadnji kruške ‘Tepke’ sudjelovao je općinski načelnik Zdravko Ivančan koji je doprinio i svojim stručnim savjetima, s obzirom na to da mu je uzgoj voćnih sorti blizak zbog obrazovanja i vlastitog posla.

– Naši preci sadili su voćke da bi preživjeli, a tako smo i mi danas simbolično posadili “rušku tepku”, koja je u doba gladi prehranila obitelji kao sušeno voće, a u doba veselja razveselila naše pretke u tekućem obliku. Obnavljanjem naše prošlosti mislimo na našu budućnost – istaknuo je molvarski načelnik.

Uz njih su bili i direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik i stručni suradnik Denis Ivorek te viša savjetnica za poduzetništvo, razvojne projekte i projekte Europske unije u jedinstvenom upravom odjelu Općine Molve Ines Tuba.

Valja podsjetiti, Turistička zajednica područja Središnja Podravina uključila se u projekt očuvanja i revitalizacije tradicionalne kruške sorte ‘Tepka’ u suradnji s općinama koje su joj u sastavu, OPG-om Mladena Mesarova iz Virja te stručnim savjetnicima iz uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, a podršku projektu dala je i profesorica dr. sc. Martina Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Krajem prošle godine sadnice ‘Tepke’ zasađene su u Hlebinama, Šemovcima i Novigradu Podravskom, a od ranije je više sadnica zasađeno u Virju. Sada je zasađena sadnica u Molvama, a uskoro će još biti zasađene u Goli i Legradu.

- Oglas -

“Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje svijesti o vrijednosti starinskih sorti voćaka, njihovoj kvaliteti i važnosti čuvanja starih stabala, ali i osmišljavanje novih i originalnih suvenira. Projektom se planiraju obuhvatiti i neke druge tradicionalne voćne sorte kao što su marelice (mandale) i dud”, napominju iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti