Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Sindikati u zdravstvu najavili štrajk, ministar Beroš pozvao na dijalog

Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima bezuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor

Preporučujemo

Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati radnička prava.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su na Ksaveru pedesetak svojih članova iz cijele zemlje, upozorivši da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donosi jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak.

“Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi”, poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.

Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.

Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima bezuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, te da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili su samo “šutnju administracije”, kako su i nazvali današnje mirno okupljanje.

“Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu”, istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu.

“Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava”, rekao je Topolnjak posebno istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

Poručili su da se gomilaju sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav, a u osvrtu na najavljenu reformu zdravstva istaknuli su da se “pacijenti sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora”.

Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo na kojem će ponuditi rok do kojega se moraju riješiti navedeni problemi.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako je iznenađen konstatacijom sindikata o “šutnji administracije” oko problema s koeficijentima koje su iznijeli na današnjem prosvjedu jer su upravo s tim sindikatima održali sastanke u ponedjeljak, a koje su sindikati prešutjeli.

“Rješavanje otvorenih pitanja je proces koji zahtjeva obostrani i iskren dijalog za koji smo do sada smatrali da je postignut. Ako se dosadašnji sastanci uključujući i zadnje, koji su održani prije četiri dana tumače kao ‘šutnja administracije’, ne znam kako bi se nazvalo djelovanje spomenutih sindikata negoli šutnja istih o navedenom dijalogu i održanim sastancima”, izjavio je Beroš.

To nije dobar put prema željenim rješenjima te se nadamo da će se zajednička komunikacija po svim pitanjima nastaviti u afirmativnom tonu i za stolom u Ministarstvu zdravstva, dodao je.

Naveo je kako su s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u ponedjeljak, 30. siječnja održali dva sastanka na teme koje su sindikati naveli na današnjem prosvjedu, a odnose se na izmjene uredbe o koeficijentima i tumačenja važećeg Kolektivnog ugovora.

“Nadalje, iako nismo izviješteni o planiranom prosvjedu spomenutih sindikata, pozvali smo ih u Ministarstvo zdravstva, no nažalost naš poziv je odbijen”, istaknuo ministar.

Naime, Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su u petak pred sjedištem Ministarstva na Ksaveru pedesetak članova iz cijele zemlje jer se ne poštuju odredbe Granskog kolektivnog ugovora i nije riješeno pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Sindikati su odbili u petak razgovor o svojim zahtjevima s predstavnicima Ministarstva zdravstva jer oni, kažu, ne donose nikakve odluke, pa sastanak nije ni održan, a sindikati traže da ih idućeg tjedna primi ministar Beroš.

Ministar je u priopćenju također naglasio kako je prije mjesec dana održan sastanak sa sindikatima na temu novog Kolektivnog ugovora, na kojem su prihvaćeni izneseni argumentirani prijedlozi navedenih sindikata i dogovoreno je produženje Kolektivnog ugovora do 25. ožujka 2023. godine, uz njegovu produženu primjenu najkasnije do 25. lipnja ove godine.

S obzirom na usuglašene i dogovorene daljnje aktivnosti svih dionika, Ministarstvo priprema potrebne akte za upućivanje na Vladu, o čemu su navedeni sindikati i obaviješteni, dodao je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti