Četvrtak, 29. veljače 2024.

Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici kuca na vrata, doživite drugačiju blagdansku priču

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju Koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam će obilovati domaćim, odnosno proizvodima podravskih obrtnika, a sve to uz nezaobilaznu gozbu prigodnih delicija i pečenja, slastica koje spremaju kuhari i pekari na sajmu

- Oglas -

Putovanje kroz vrijeme božićnom čarolijom Adventa u Koprivnici počinje ovog vikenda. U tijeku su posljednje pripreme za početak jedinstvenog sajma u Hrvatskoj, kakav je bio nekad u svojim europskim počecima u srednjem vijeku, trećeg po redu Srednjovjekovnog božićnog sajma, a službeno otvorenje predviđeno je za subotu u 17.30 sati, dok se u prostor sajma može ući već od 16 sati.

Svaki manji ili veći grad u Hrvatskoj trudi se u ovom posebnom dijelu godine svoje trgove uljepšati božićnim sajmovima, no samo u Koprivnici doživjet ćete drugačiju božićnu priču – onu drevnu i zaboravljenu, bez mnoštva svjetlucavih lampica, Djeda Mraza, plastike i orašara, ali s orasima, lješnjacima, jabukama, svijećama, fenjerima, bakljama, pećima na drva, srednjovjekovnim obrtnicima i putujućim trgovcima kakve ne možete nigdje susresti, srednjovjekovnom kupkom i tavernama sa svjetski originalnim jelima i pićima poput Koprivničkog božićnog piva, vina ili gina s koprivom te egzotičnog srednjovjekovnog hipokrasa čiju besplatnu degustaciju pripremaju Koprivnički mušketiri i haramije.

- Oglas -

Treće izdanje jedinstvenog sajma, kojeg organizira Turistička zajednica grada Koprivnice, ove godine po prvi puta će biti internacionalno. Prerast će u najposebniji božićni sajam u Hrvatskoj sa sveukupno više od 50 objekata ugostitelja, starih zanata, izlagača i obrtnika od kojih neki stižu iz Slovenije, Rumunjske i daleke Venezuele.

U parku ispred gradskog muzeja posjetitelji će potpuno besplatno vikendima od 9. do 30. prosinca moći uživati u mnogobrojnim atrakcijama i bogatom programu.

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju Koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam će obilovati domaćim, odnosno proizvodima podravskih obrtnika, a sve to uz nezaobilaznu gozbu prigodnih delicija i pečenja, slastica koje spremaju kuhari i pekari na sajmu. Važno je naglasiti ekološku dimenziju sajma gdje je plastika zabranjena, rasvjeta nekonvencionalna, odnosno primitivna poput baklji, svijeća, petroleja te proizvodi izlagača bazirani na prirodnim materijalima. Tu je i službeno pivo sajma – Koprivničko božićno pivo koje će se ove godine kuhati na licu mjesta, baš kao i srednjovjekovni hipokras te krampampule koje će pripremati rakijaši.

Nijedna manifestacija ne može proći bez najmlađih sudionika pa tako neće ni Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici jer su u pripremi brojne radionice za klince i klinceze, a i ponešto stariji moći će također naučiti nešto novo odnosno podsjetiti se na ono što su možda zaboravili, najavljuju organizatori.

- Oglas -

Vrijedni radnici i izlagači ovih dana, bez obzira na hladno vrijeme i neradne dane, grade scenu predstojećeg jedinstvenog sajma, prvog tog tipa u Hrvatskoj, park je trenutačno krcat kućicama koje su osvježene u kanatno – skeletnom stilu kako bi se postigao efekt srednjovjekovnog sela, a radovi su još jedan dokaz kako organizatori paze na svaki detalj i drže do autentičnosti prikaza prošlih vremena.

“Vidimo se na Srednjovjekovnom božićnom sajmu od 9. do 30. prosinca, uglavnom vikendima, koji oživljava najstariji koprivnički trg, a ulaz će i ove godine, ponavljamo, biti potpuno besplatan za sve posjetitelje”, zaključili su iz gradske Turističke zajednice.

Donosimo vam detaljan program Srednjovjekovnog božićnog sajma u Koprivnici

Foto: Ilustracija // TZ KC

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti