Subota, 26. studenoga 2022.

Stalni postav novog Muzeja nematerijalne baštine u Čakovcu najbolji je u Hrvatskoj

U obnovu i revitalizaciju dijela najvećeg kulturnog spomenika u Međimurju uloženo je ukupno 45 milijuna kuna

Preporučujemo

U Riznici Međimurja, novom muzeju nematerijalne baštine, predstavljeno je najveće priznanje muzejske struke – nagrada za najbolji realizirani stalni postav u 2021. godini, za Riznicu Međimurja.

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je upravo Riznici Međimurja Godišnju nagradu za 2021. u kategoriji realiziranog stalnog postava. Riznica je najbolja u Hrvatskoj, čime je okrunjen najveći projekt u kulturi Međimurske županije te najzahtjevniji posao izveden u kompleksu Starog grada Čakovca.

Pobjednička priča započela je prijavom projekta Europskom fondu za regionalni razvoj, u operativni fond Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.-investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. U pisanju projekta sudjelovali su Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica MŽ-a te Međimurska županija kao vodeći partner i prijavitelj.

U obnovu i revitalizaciju dijela najvećeg kulturnog spomenika u Međimurju uloženo je ukupno 45 milijuna kuna. Vrijednost projekta bila je 40.802.742,56 kuna od čega je iz EU fonda stiglo 34.682.280,40 kn, dok je 15 posto sufinancirala Međimurska županija

– Nagrada je kruna naše najveće investicije u kulturi kojom smo za zaštitu blaga koje baštinimo uložili ukupno 45 milijuna kuna. Bio je to izazovan posao, pun nepredvidivih prepreka koje smo redom premostili. S ponosom možemo reći kako je ovaj projekt međimurska ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, te zahvalio svima koji su sudjelovali u najvećem projektu ulaganja u kulturnu baštinu Međimurja.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako izuzetno ponosna na nagradu.

– Ova nagrada najveće je priznanje struke, i slovi za Oskar u muzejskoj struci, a dodjeljuje se najboljima. Ponosna sam što je struka prepoznala i nagradila blago Riznice Međimurja –  rekla je ravnateljica te naglasila kako jeod otvorenja u ljeto prošle godine Riznicu Međimurja vidjelo više od 25.000 posjetitelja čime je Riznica postala neizostavna točka međimurske turističke rute, sve priznatije i poznatije na karti naše zemlje i Europe.

– Riznica Međimurja je centralno mjesto koje čuva duh Međimurja i naš identitet – rekao je direktor TZMŽ Rudi Grula te naglasio kako Međimurje osim enogastronomije, aktivnog odmora pruža i kulturni turizam.

– Našu bogatu kulturnu baštinu prepoznaju mnogi posjetitelji kojih iz godine u godinu ima sve više i koji se uvijek vrlo rado vraćaju u Međimurje. Postali smo doista prepoznatljiva destinacija i nagrade koje primamo, potvrda su toga.

– Veseli me vidjeti impresije naših posjetitelja koji odlično reagiraju na postav i teme koje su izložene – rekla je kustosica Ana Šestak.

Obnovljena fortifikacija u potpunosti je prilagođena osobama s invalidnošću, a svaki je detalj razrađen pa i logotip novog muzeja plijeni stilom. Izveden je u obliku simboličnog ključa od točaka boje zlata centriranih u kružnicu. Zlatni je to ključ koji otvara Riznicu, a potom ju zauvijek zaključava u srce i uspomene posjetitelja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti