Utorak, 9. kolovoza 2022.

Sud ukinuo Tomaševićevu odluku o mjeri roditelj odgojitelj

Razočarani smo da je sud izgleda donio odluku da je naša odluka nezakonita. Dalje ćemo vidjeti koja su pravna sredstva da se to promijeni, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Preporučujemo

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da je odluka nezakonita, donosi HRT.

“Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke”, rekla je predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata Sanja Otočan.

Ana Marija Barbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja istaknula je kako su roditelji izrazito zadovoljni, osam mjeseci je trajala ova borba, oko 5600 korisnika može sada uživati u svome pravu.

Presudu je komentirao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Razočarani smo da je sud izgleda donio odluku da je naša odluka nezakonita. Dalje ćemo vidjeti koja su pravna sredstva da se to promijeni. Ono s čim jesmo zadovoljni jest da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja tj. da je moguće mijenjati ono što su roditelji odgojitelji nazivali da su stečena prava koja se ne smiju mijenjati, to je ono što je ključno. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijardi kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina”, poručio je Tomašević.

Istaknuo je kako je to kvaka 22, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića.

“Na taj se način nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića”, rekao je te dodao kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića.

Tomašević je naglasio kako je iznos samo jedne godine za roditelje odgojitelje dovoljan da financira izgradnju 12 novih gradskih vrtića, što bi bilo dovoljno za svu djecu te poručio da se neće odustati od gradnje vrtića i revidiranja mjere.

- Advertisement -

Najnovije objave