Srijeda, 6. srpnja 2022.

Sve što morate znati o nadolazećem popisu stanovništva

Na temu popisa stanovništva koprivničko-križevački župan Darko Koren sastao se s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković

Preporučujemo

Koprivničko-križevački župan Darko Koren s članicama Županijskog popisnog povjerenstva Melitom Ivančić i Ljubicom Belobrk-Flamaceta u prostorijama županijske uprave održao je sastanak s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković i suradnicima.

S obzirom na to da je župan, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., ujedno i predsjednik Županijskog popisnog povjerenstva, tema sastanka bila je provedba nadolazećeg popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj.

Popis, dakle, obuhvaća tri jedinice, i to stanovništvo, kućanstva i stanove, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati popisa, osim za analizu stanja, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave, pojasnili su iz ureda župana Korena.

Župan je na sastanku istaknuo važnost provođenja ovog najopsežnijeg i najsloženijeg statističkog istraživanja, a ravnateljica Lidija Brković zahvalila je županu i Županijskom popisnom povjerenstvu na suradnji i pomoći prilikom pripremih radnji za ovaj zahtjevan zadatak.

Kao što je naglašeno na sastanku, pozivaju se sugrađani da što više iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja putem elektroničkog sustava e-Građani. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), a popis se provodi u dvije faze:

  • od 13. rujna do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
  • od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivači terenski obavljaju popisivanje svih onih koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa

Valja naglasiti kako je u prošlosti stanovništvo popisano 1991., 2001. i 2011. godine, a prvi put je provedeno na području Hrvatske 1857. godine. Popis stanovništva 2021. godine bit će prvi digitalizirani, odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o popisu stanovništva 2021. godine možete doznati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave