Subota, 2. prosinca 2023.

Svečano obilježeni 32. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

Nakon blagoslova uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu

- Advertisement -

U Koprivnici je danas svečano obilježena 32. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja.

Svečanost je započela svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svetog Nikole, a zatim je program nastavljen u prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“, gdje su kod spomenika „Križ života“ izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Vijence i svijeće položile delegacije obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te delegacija u sastavu predsjednika koprivničkog Gradskog vijeća Ivana Pala i predsjednika Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikole Gregura.

- Advertisement -
Vojarna
Uzvanici u bivšoj koprivničkoj vojarni // Foto: koprivnica.hr

Prigodnim riječima zatim se obratio predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikola Gregur, a blagoslov je izrekao policijski kapelan vlč. Ozren Bizek.

Nakon blagoslova uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

Kod Spomenika vijence su položile sljedeće delegacije:

  • delegacija obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja u sastavu Vesnica Babec, Kristina Škoda Vajdić i Josipa Franjo
  • delegacija predsjednika Republike Hrvatske koju je činio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Denis Kovačević
  • delegacije Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja u sastavu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja generala Dragutina Repinca i izaslanika ministra obrane te voditelja Područnog odsjeka za poslove obrane Koprivnica Zvonka Jagušića
  • delegacija Ministarstva unutarnjih poslova u sastavu izaslanika ministra unutarnjih poslova Mišela Kiša, voditelja Službe za javni red i sigurnost, Davora Kovačeva, zamjenika voditelja Službe za javni red i sigurnost i Marija Imbriovčan, načelnika Policijske postaje Koprivnica
  • delegacija Odbora za branitelje u sastavu Stanislava Lovkovića, Roberta Vulića i Ernesta Forjana
  • delegacija ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi u sastavu Damira Vukovića, Ivice Jurenca, Željka Golubića i Ivice Zgrebeca
  • delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Ratimira Ljubića i člana Županijske skupštine Željka Pintara
  • delegacija Grada Koprivnice u sastavu gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića, predsjednika Gradskog vijeća Ivana Pala i predsjednika Odbora za branitelje KC Ivice Jurenca

Delegacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata zapalile su svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, a zatim je policijski kapelan vlč. Ozren Bizek izrekao blagoslov.

– Posebno mi je upečatljivo tada bilo na ulici gdje su sugrađani s cvijećem u rukama pozdravljali vojsku koja je odlazila iz našeg grada, sretni što su se riješili straha. Nažalost znamo kakav odzdrav su dobivali natrag, ali to nam nije smetalo da taj dan lijepo proslavimo – rekao je Nikola Gregur, predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica.

- Advertisement -

Program je nastavljen svečanom akademijom u Domu mladih koju je otvorio predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim su pročitana imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem preuzimanja Vojarne i Dana koprivničkih branitelja.

– Dragi branitelji, hvala vam na svemu što ste učinili za našu Koprivnicu, Županiju i Republiku Hrvatsku. Zbog vas smo danas ovdje, a upravo ste vi dali neizmjeran doprinos stvaranju hrvatske države koju danas moramo čuvati od raznih negativnih utjecaja i opasnosti, koje možda nisu toliko velike kao one iz Domovinskog rata, no tu su i moramo o njima voditi računa. Čestitam vam 32. obljetnicu preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja!

Vojska
Polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatskoj slobodi na Florijanskom trgu // Foto: koprivnica.hr

Čestitke povodom ove važne obljetnice i Dana koprivničkih branitelja uputio je i župan Darko Koren.

– Prije 32 godine dogodio se važan događaj za naš Grad i Županiju i hvala svima koji su sudjelovali i spriječili veće tragedije. Način na koji je izvedeno preuzimanje Vojarne može služiti kao primjer mudrosti i odgovornosti, a svima koji su u tome sudjelovali duboko zahvaljujem. Moramo težiti tome da se ratna razaranja nikad ne ponove, a u tome svatko od nas ima svoju ulogu. Hvala svima koji su zaslužni što smo danas ovdje i čestitam vam godišnjicu oslobođenja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja!

Prigodnim riječima obratili su se i Ivica Jurenec, predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave Koprivničko-križevačke „Ban“, general Dragutin Repinc, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja te brigadir Denis Kovačević, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, koji su svi redom istaknuli važan doprinos koprivničkih branitelja Domovinskom ratu i očuvanju slobode i samostalnosti Republike Hrvatske.

Glazbeni doprinos svečanosti svojim su skladbama dali solistica Marta Ređep i Marko Košutić, uz klavirsku pratnju Alberta Vučinovića.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti