Utorak, 9. kolovoza 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: ‘Koronavirus nije ni blizu kraja’

Broj slučajeva prijavljenih WHO-u porastao je za 30 posto u zadnja dva tjedna, iako su se povećanim imunitetom stanovništva, uglavnom zahvaljujući cjepivima, bitno smanjile hospitalizacije i smrtni ishodi

Preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je covid-19 i dalje globalna izvanredna situacija, gotovo dvije do dvije i pol godine nakon što je prvi put proglašena.

Odbor za izvanredne situacije, sastavljen od neovisnih stručnjaka, istaknuo je u priopćenju da sve veći broj slučajeva, stalna evolucija virusa i pritisak na zdravstvene službe u nizu zemalja znače da je i dalje situacija izvanredna.

Broj slučajeva prijavljenih WHO-u porastao je za 30 posto u zadnja dva tjedna, iako su se povećanim imunitetom stanovništva, uglavnom zahvaljujući cjepivima, bitno smanjile hospitalizacije i smrtni ishodi, navodi se u priopćenju odbora.

“Covid-19 nije ni blizu kraja”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji za novinare u Ženevi nakon objave.

“Dok nas virus pritišće, moramo ga suzbijati”, dodao je.

Zbog covida-19 Svjetska zdravstvena organizacija je 30. siječnja 2020. prvi put proglasila najvišu razinu upozorenja, poznatu kao javnozdravstvena izvanredna situacija od međunarodne važnosti.

Takva odluka može pomoći u ubrzanju istraživanja, financiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

- Advertisement -

Najnovije objave