Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Tradicija podjele graha na Praznik rada u Đurđevcu nastavljena unatoč koronavirusu

Prvobitno je bilo spremljeno oko 300 porcija graha, ali zbog velikog odaziva građana skuhano je još dodatnih 200 porcija. Tako da se u jednom trenutku red protezao i do bedema Staroga grada

Povodom Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, tradicionalno se okupljaju građani da uz kuhani grah i u dobrom društvu obilježe tekovine rada i radničkih prava.

Ove godine nažalost zbog opasnosti po zdravlje uzrokovane COVID-19 virusom nije bilo dozvoljeno okupljanje niti tradicionalna podjela graha, pa su od prekida tradicije proslavu spasili djelatnici Restorana i pivnice Stari grad koji su pripremili prvosvibanjski grah i podijelili ga uz poštivanje svih propisanih mjera zdravstvene sigurnosti svima koji su danas prijepodne svratili do utvrde Stari grad u Đurđevcu.

Unatoč tmurnom i kišnom vremenu odazvao se veliki broj građana, ali i gostiju iz okolnih općina koji su strpljivo stajali u redu i čekali da preuzmu svoje porcije graha koje su bile propisno pakirane. Podijeljeni grah građani su nosili svojim kućama gdje su uživali u poslastici koju su za njih pripremili vješti kuhari, istaknuli su iz đurđevačke gradske uprave.

Prvobitno je bilo spremljeno oko 300 porcija graha, ali zbog velikog odaziva građana skuhano je još dodatnih 200 porcija. Tako da se u jednom trenutku red protezao i do bedema Staroga grada.

Podjela prvosvibanjskog graha u Đurđevcu
Podjelu prvosvibanjskog graha u Đurđevcu nisu propustili ni čelni ljudi grada Hrvoje Janči i Željko Lacković // Foto: Grad Đurđevac

Prvosvibanjski grah su preuzeli i gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te potpredsjednica Gradskog vijeća, a ujedno i predsjednica đurđevačkog Stožera civilne zaštite Kristina Benko Markovica.

Da sve prođe u najboljem redu bez grupiranja i sa socijalnom distancom, pobrinuli su članovi gradskog Stožera civilne zaštite te vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

Za teško pokretne sugrađane i osobe s invaliditetom organizirala se i dostava prvosvibanjskog graha na kućni prag.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti