Nedjelja, 1. listopada 2023.

Tri milijuna kuna vrijedan projekt đurđevačkog STEM-a prošao prvu stepenicu provjere

Uredit će se STEM učionica i postaviti trajni postav inovativnih, interaktivnih STEM sadržaja u kojem će biti smješteni pokazni stolovi s touch screenom i humanoidni robot s interaktivnim sadržajima iz STEM područja

- Advertisement -

Zajednica tehničke kulture Đurđevac, u partnerstvu s Gradom Đurđevcom i Sveučilištem Sjever u lipnju ove godine je uspješno prijavila projekt Đurđevački STEM, a početkom rujna stigla je i potvrda da je projekt prošao prvu stepenicu provjere.

Ukupna vrijednost projekta iznosi tri milijuna kuna, a ukoliko bude odobren u cijelosti će se financirati od strane Nacionalne zaklade.

Ideja projekta đurđevački STEM je djeci i mladima približiti pojam STEM područja znanosti, uključiti ih u cjeloživotno učenje te omogućiti da kroz sadržaje pronađu svoje područje interesa unutar STEM područja kroz razdoblju od 24 mjeseca. Cilj je doprinijeti uključivanju djece i mladih u izvannastavne, a posljedično i srednjoškolske i visokoškolske STEM programe.

- Advertisement -

– Provedbom projekta popularizirat će se područje STEM-a i promovirat će se robotika, računarstvo i programiranje u gradu Đurđevcu koji postaje regionalni centar u tom području, a kroz partnerstvo sa Sveučilištem Sjever, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih te visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Uredit će se STEM učionica i postaviti trajni postav inovativnih, interaktivnih STEM sadržaja u kojem će biti smješteni pokazni stolovi s touch screenom i humanoidni robot s interaktivnim sadržajima iz STEM područja. Humanoidni robot bit će prisutan i na radionicama robotike i biti dodatna vrijednost čitavome projektu te će kroz ovakvu inovativnu metodu podučavanja dodatno zainteresirati polaznike radionica.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju cjelogodišnju školu robotike i programiranja u trajanju od rujna do lipnja, koju će polaziti 100 djece i mladih iz Đurđevca i okolice, svaki tjedan u trajanju od 2 sata, a za 640 djece s područja cijele Hrvatske djecu i mlade organizirat će se ljetna škola robotike i programiranja u trajanju od po 6 dana.

Projektom je planirano i održavanje 12 konferencija u svrhu približavanja STEM-a javnosti te podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenim postignućima iz STEM područja, a održat će se i 5 Dana znanosti kojima će se putem interaktivnih radionica, eksperimentalnih pokusa, natječaja za najbolju fotografiju i edukativnih predavanja popularizirati područje biologije, kemije, fizike, matematike i informatike za sve uzraste.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti