Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Tvrtka MOD gradit će ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’, radovi kreću kroz dva tjedna

Izgradnjom objekta stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika, povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica provodi projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ od srpnja 2020. godine.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje prostora pučke kuhinje za korisnike usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka, dnevnog boravka za umirovljenike i starije osobe, prostora za dnevni boravak beskućnika te skladišnog prostora i uredskih prostorija.

Prizemlje i kat bit će ukupne površine 1255 četvornih metara. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,88 milijuna kuna, a razdoblje provedbe je do svibnja 2023. godine.

GDCK Koprivnica provedbu projekta počeo je izradom projektno tehničke dokumentacije temeljem koje je ishođena građevinska dozvola u siječnju ove godine. Grad Koprivnica, odlukom Gradskog vijeća, poklonio je zemljište površine 2455 četvornih u Herešinskoj ulici u Koprivnici na kojem će se graditi ‘Centar za pomoć u kući’.

Procijenjena vrijednost radova za gradnju i uređenje okoliša, prema odobrenim bespovratnim sredstvima, iznosi 10.278.703,13 kuna, no s obzirom na globalnu situaciju na tržištu građevinskog materijala, tri primljene ponude bile su znatno veće od raspoloživih sredstava.

Nakon provedenog postupka nabave, za izvođača radova izabrana je ponuda najpovoljnijeg ponuđača tvrtke MOD d.o.o. iz Koprivnice, u iznosu od 12.468.890,60 kuna.

Ugovor za izvođenje radova u ponedjeljak, 18. listopada, potpisali su Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, i Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD d.o.o. Podršku im je, uz Vjekoslava Štimca, predsjednika Gradskog društva Crvenog Križa Koprivnica, dao i gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev i gradonačelnik Mišel Jakšić
Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev i gradonačelnik Mišel Jakšić// Foto: Zvonimir Markač

– I ovim velikim projektom koprivnički Crveni križ pokazao je zašto je jedan od najboljih gradskih društava Crvenog križa u Hrvatskoj. Iznimno mi je drago da smo partneri u ovom projektu, a drago mi je da je s nama i naš Centar za socijalnu skrb. Ovim projektom se još jednom pokazuje da doista imamo ustanove koje imaju visok kapacitet za povlačenje europskih sredstava. Pokazuje se i da Grad Koprivnica s Crvenim križem ima i plan i viziju kako razvijati notu solidarnosti i kako biti servis svima onima kojima treba ruka pomoći – poručio je koprivnički gradonačelnik Jakšić, dodavši kako mu je jako drago da je izvođač radova domaća tvrtka.

A Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD, izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom i ukratko je opisao što će se sve (g)raditi.

Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD
Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD // Foto: Zvonimir Markač

Inače, radovi na ‘Centru za pomoć u kući Koprivnica’ počinju 15 dana od potpisa ugovora, a planirano trajanje radova je 10 mjeseci.

– Tada očekujemo izgrađenu zgradu s dobivenim svim dozvolama za rad, a sastojat će se od ukupno 32 prostorije koje će se opremiti s pripadajućom opremom. Prostorije će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. Nakon gradnje slijedi i unutrašnje opremanje kuhinjskog, skladišnog i ostalog prostora specijaliziranom opremom i namještajem, za što su također osigurana sredstva u sklopu projekta – istaknula je ravnateljica Adela Sočev, dodavši kako je ovaj projekt najljepši poklon za 140. obljetnicu koprivničkog Crvenog križa.

U prizemlju, na 300 četvornih metara, bit će pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara. Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor, površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila.

Kuhinja će biti opremljena s profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica.

Izgradnjom objekta stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika, povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ odobren je u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a projektni partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

Izgled buduće zgrade Centar za pomoć u kući u Herešinskoj ulici
Izgled buduće zgrade Centar za pomoć u kući u Herešinskoj ulici // Foto: Petgrad
Izgled buduće kuhinje u zgradi Centar za pomoć u kući Koprivnica
Izgled buduće kuhinje u zgradi Centar za pomoć u kući Koprivnica // Foto: Petgrad
Izgled buduće blagovaonice za korisnike pučke kuhinje u Centru za pomoć u kući Koprivnica
Izgled buduće blagovaonice za korisnike pučke kuhinje u Centru za pomoć u kući Koprivnica // Foto: Petgrad
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti