Srijeda, 7. prosinca 2022.

U Čakovcu obilježena 358. obljetnica smrti Nikole Zrinskog

Grof Nikola Zrinski bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Zbog toga što je rođen u Čakovcu i gdje je proveo velik dio života, neki povjesničari ga nazivaju i Nikola Zrinski Čakovečki

Preporučujemo

U Čakovcu je u subotu obilježena 385. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, pišu Međimurske novine.

Kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike vijence su položili i zapalili svijeće Zrinska Garda Čakovec s predstavnicima Grada Čakovca, Međimurske županije, Ogrankom Matice Hrvatske, Družbom braće Hrvatskog zmaja, Franjevačkim samostanom i ostalima.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u Gornjem Kuršancu.

Grof Nikola Zrinski bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Zbog toga što je rođen u Čakovcu i gdje je proveo velik dio života, neki povjesničari ga nazivaju i Nikola Zrinski Čakovečki.

U rodoslovlju cijele obitelji knezova Zrinskih, koja je bila vrlo moćna i utjecajna u srednjovjekovnom Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu i kasnije u Hrvatskoj u sklopu Habsburške monarhije, on je sedmi po redu s tim imenom, pa mu neki, radi lakše orijentacije, ime pišu kao Nikola VII. Zrinski. U pojedinim tekstovima naziva ga se i Nikola Zrinski mlađi, piše Wikipedia.

Više fotografija možete vidjeti OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti