Subota, 15. lipnja 2024.

U Črečanu otkrivena bista skladatelja Josipa Vrhovskog

Bio je jedan od najvažnijih međimurskih skladatelja i pedagoga, a vodio je orkestre i zborove, skladao nacionalno orijentiranu glazbu za različite sastave, ponajviše zborove, njegujući pritom zastupljenost elemenata međimurskog folklora

- Oglas -

U subotu je u Črečanu, rodnom selu skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga Josipa Vrhovskog otkrivena bista u spomen na 40 godina od njegove smrti.

Josip Vrhovski svojim je individualnim te originalnim radom, idejama i ambicijama ostavio utisak te obogatio kulturu na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Bio je jedan od najvažnijih međimurskih skladatelja i pedagoga, a vodio je orkestre i zborove, skladao nacionalno orijentiranu glazbu za različite sastave, ponajviše zborove, njegujući pritom zastupljenost elemenata međimurskog folklora.

U malom Črečanu, mjestu ispod prvih brežuljaka gornjeg Međimurja, kako je volio reći za svoje rodno mjesto, svečano je otkrivena bista koju je izradio kipar i glazbenik bogate karijere Boris Leiner, a svečanosti otkivanja biste uz brojne mještane nazočio je i unuk Josipa Vrhovskog –  Tomislav Fačini.

- Oglas -

Bista skladatelja Josipa Vrhovskog postavljena je u središtu Črečana, a svečano su je otkrili načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak uz pomoć Nikol Flojhar.

Načelnik općine Nikola Novak tom prigodom je istaknuo kako je glazbeno-pedagoški rad Josipa Vrhovskog i danas uzor generacijama te čestitao pjevačkom zboru Josip Vrhovski koji ove godine slave jubilej –  25. godišnjicu osnutka i 10. godišnjicu utemeljenja dječjeg zbora.

Otkrivanjem biste Vrhovskom u njegovom rodnom mjestu pokazujemo zahvalnost i priznanje za njegov rad, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

“Vrhovski je bio jedan od najboljih skladatelja u Međimurju – često se kroz povijest govorilo da ljudi koji stvaraju glazbu i koji je izvode da su ‘lijek’ za taj narod – a za Međimurje je to bio Vrhovski“, istaknuo je župan Posavec.

Podsjetimo, Josip Vrhovski rođen je u Črečanu 1902. godine, a umro je u Zagrebu 1983. Značajnim dijelom svoga stvaralaštva ostao je okrenut korijenima i kajkavskom izričaju, a uspomenu na njega dostojanstveno čuva i izvrstan pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća. Zbor je u subotu njemu u čast održao i koncert u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu, čime je upotpunjena zavičajna nota kulturnog dijela programa proslave Dana Međimurske županije.

- Oglas -

Cijelu fotogaleriju sa svečanosti u Črečanu možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti