Utorak, 5. srpnja 2022.

U Hrvatskoj dnevno na bolovanju oko 33.000 ljudi

Najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana

Preporučujemo

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvati su prošle godine oborili rekord kad je riječ o danima bolovanja – više od dvadeset milijuna.

U prosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33.000 ljudi. Najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana, a slijede radnici u Zagrebu, Gospiću i Čakovcu…, donosi HRT.

Riječani su prvaci po broju otvorenih bolovanja u prošloj godini. Koronavirus je učinio svoje.

“Bilo je jako dugog čekanja za cijepljenje, onda smo morali držati ljude u obveznoj samoizolaciji koja tada nije bila kao sada”, rekao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine, KoHOM.

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna.

“Zabrinjavajuće je da je 2,3 milijuna dana bolovanja više na teret poslodavca nego godinu prije. Kada se pogleda ukupno, stopa porasta bila je 13,2 posto na teret poslodavca. Ta je stopa znatno veća, to je 18,3 posto”, rekla je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca te dodala da su kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo prema potrebi.

Poslodavci traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva Vili Beroš najavio ih je u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

“Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tijekom kontrole zaključiti bolovanje kod izabranih liječnika, što do sada nije bio slučaj. Isto tako, predviđene su i određene izvanredne kontrole ako poslodavac poglavito ima neku informaciju o zlouporabi tog instituta”, naglasio je ministar Vili Beroš.

Liječnik obiteljske medicine Milan Mazalin naglasio je kako je rješenje u tome da se u jednom partnerskom odnosu osnuju nekakva tijela kao što su nekad bile komisije što je bio odličan ili manje loš način.

Kod doktora Mazalina u Zagrebu trenutačno je na bolovanju 35 pacijenata.

“Znatan udio tih ljudi koji su na bolovanju povezan je sa situacijom na poslu, nezadovoljstvom, frustracijom pa i onom prenapregnutošću, preopterećenosti, umorom, zamorom ili nekakvim sukobima”, rekao je Mazalin.

- Advertisement -

Najnovije objave