Četvrtak, 16. rujna 2021.

U Koprivnici predstavljen projekt Agora vrijedan 2,3 milijuna eura

Cilj projekta je osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar zahvaćenih gradova/regija stavljajući naglasak na inovativnost

Preporučujemo

U koprivničkoj gradskoj vijećnici, u četvrtak je predstavljen projekt Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets pod akronimom AGORA, koji se sufinancira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme, a u kojem je Koprivnica pridruženi partner.

Ovaj projekt okuplja ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja – Rumunjska, Hrvatska, Češka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Bugarska, BiH, Luksemburg i Moldavija, a vrijednost projekta je 2.242.623,51 eura te traje od 1. srpnja do 1. siječnja 2023. odnosno 30 mjeseci.

Cilj projekta je osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar zahvaćenih gradova/regija stavljajući naglasak na inovativne prakse koje se koriste u modernom svijetu, a koje će se prilagoditi ili u potpunosti stvoriti za potrebe partnera uključenih u ovaj projekt.

Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika u uvodnom se govoru osvrnula na važnost provođenja ovog projekta za naš grad.

“Ovaj projekt će nam dati mogućnost da proširimo naša razmišljanja i nastojanja kako regenerirati staru gradsku jezgru. Zajedno u suradnji s partnerima dobit ćemo kvalificirane i vrijedne smjernice, odnosno regeneracijsku agendu. Podsjećam, prošle godine u ovo doba imali smo prezentaciju obuhvata regeneracije stare gradske jezgre grada Koprivnice koju je u obliku studije prezentirao arhitektonski ured Njirić plus iz Zagreba. Možemo reći da je to jedan kamenčić ili jedna stepenica u našoj intenciji samog preuređenja grada Koprivnice”, rekla je Ksenija Ostriž te se zahvalila timu Razvojne agencije Sjever – DAN na svim dosadašnjim uspješnim suradnjama koje se nastavljaju i dalje na obostrano zadovoljstvo.

“Izuzetno mi je drago da provodimo jedan transnacionalni projekt i u Koprivnici. Ovdje će se provoditi sve aktivnosti pri čemu je zajednički cilj, kao što ste već čuli, izrada pilot projekta ili programa kako jedan dio grada koji je vrijedan, a trenutno nije u funkciji u kakvoj bi trebao biti, dovedemo u svrhu koju želimo da bude”, rekao je direktor Razvojne agencije Sjever – DAN Miljenko Ernoić.

“Ovaj projekt pridonosi razvoju inovativne, bolje, pristupačne i održive dunavske regije kako bi se riješili neki zajednički, ključni izazovi i problemi koje ta regija ima. Provođenje ovog projekta pridonosi značajnim promjenama tijekom rada javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini te povećanju sposobnosti vjerodostojnosti”, istaknula je viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Sjever – DAN Nikolina Žigmund.

Voditeljica Odsjeka za europske poslove Koprivnice, Maja Balaško Kiš pojasnila je koje će benefite Koprivnica imati od projekta, odnosno na koji će se način primjenjivati dobiveni rezultati na području Koprivnice.

“Jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta bit će izrada strategije regeneracije urbanog prostora grada Koprivnice, dok će drugi važan rezultat projekta biti izrada platforme koja će nositi naziv AGORA. Navedena platforma će služiti za nove operativne i političke instrumente za javnu upravu te za poticanje organizacijske inovacije za korporativno upravljanje i valorizacijom gradske imovine”, rekla je Maja Balaško Kiš te istaknula kako je jačanje internih kapaciteta svih uključenih dionika važan aspekt ovog projekta.

U završnoj fazi projekta izrađenu platformu će testirati na primjeru prostora Kampusa.

Najnovije objave