Srijeda, 29. studenoga 2023.

U Koprivnici se gradi prva pasivna kuća od balirane slame

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi, slama se u građevinarstvu koristi tisućama godina

- Advertisement -

Poznata zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja krenula je u graditeljsku avanturu te odlučila da njezin dom bude sagrađen od slame.

Riječ je o objektu, koji je uz Bjelovar, drugi takve vrste u Hrvatskoj, a nalazi se u pitoresknom području Vinice.

Pasivna kuća od balirane slame na Vinici u Koprivnici
Foto: koprivnica.hr

“Odluka da gradimo naš dom upravo od slame krenula je od škole prirodnog graditeljstva na ZMAG-u pod vodstvom Matka Šiška, gdje smo se po prvi puta susreli s gradnjom kuće od balirane slame. Osim gradnje prirodnim materijalima, glinom i slamom, osjetili smo i mikroklimu unutar već gotovih kuća u Vukomeriću te primijetili znatnu razliku u kvaliteti zraka od konvencionalne čvrste gradnje u kojima smo boravili do tada. Od tog je trenutka krenula naša potraga za prirodnim načinom gradnje te korištenjem materijala iz prirodno obnovljivih izvora. Do EcoCocona smo došli sasvim slučajno, putem društvenih mreža. Nakon prvotnog kontakta javila nam se hrvatska arhitektica Marina Zajec koja je partner EcoCocona za Hrvatsku s kojom smo zajedno krenuli u ostvarivanje našeg projekta. Odabirom upravo ovakve gradnje ne radimo samo benefit za sebe već i za okolinu u kojoj živimo. Osim biorazgradivosti slame, znatno manjeg troška energenata na grijanje i hlađenje te korištenjem ostalih održivih materijala u gradnji poput gline i glinene boje za unutarnje zidove u konačnici stvaramo dosta nizak ekološki otisak. Nadam se da ćemo našim primjerom potaknuti i druge ljude da se odvaže krenuti putem održive gradnje”, rekla je Melina.

- Advertisement -
Pasivna kuća od balirane slame na Vinici u Koprivnici
Foto: koprivnica.hr

Prezentaciji ovakve, na neki način ‘revolucionarne’ izgradnje prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

“Ovo je zaista sjajna stvar i možemo svi zajedno biti sretni i ponosni da imamo ovakve ljude koji razmišljaju van nekih trenutno postavljenih granica, koji na sebi svojstven način pokušavaju probiti led i olakšati put ostalima, kojih će nadam se u budućnosti biti sve više. Ovaj projekt izgradnje kuće od prirodnih materijala, odnosno slame, je put kojim i mi kao gradska uprava idemo kroz Strategiju zelene infrastrukture grada Koprivnice, a sve kako bismo se što bolje prilagodili klimatskim promjenama”, rekla je Ostriž.

EcoCocon ploče izrađene su od 98 posto prirodnih obnovljivih materijala. Čineći ih što bližim prirodi, postiže se visoka kvaliteta unutarnjeg zraka bez emitiranja štetnih tvari.

Cijeli sustav je paropropustan – omogućuje izlazak suvišne vlage – i bez toplinskih mostova i hermetički ne ostavlja mjesta za propuh ili plijesan. Prirodni materijali stvaraju zdravu unutarnju mikroklimu s ravnomjernim temperaturama – toplim zimi i hladnim ljeti.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti