13.1 C
Zagreb
Srijeda, 21. travnja 2021.

U koprivničkoj Galeriji otvorena izložba ‘Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora’

Izložba prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera

Preporučujemo

U petak je u Galeriji Koprivnica u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, šibenskog muzeja i koprivničkog muzeja, otvorena izložba Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora.

Izložba prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera.

Izložba Brodolom Mijoka u koprivničkoj Galeriji

Brod je otkriven 1972., kad je tijekom koćarenja slučajno podignut dio njegova tereta. S otkrivanjem broda započelo je i otuđivanje nalaza, koje je nastavljeno do prijave nalazišta arheolozima 2002., kada je u pijesku zatečeno samo manje željezno sidro i ostaci drvene ambalaže. Premda su svi površinski predmeti bili otuđeni, već su prvi arheološki zahvati dali naslutiti da dublji slojevi pijeska još uvijek kriju bogate ostatke.

Bez obzira na stupanj devastacije lokaliteta, rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja.

Izložba Brodolom Mijoka u koprivničkoj Galeriji

Izložba je koncipirana da prenese značenje i bogatstvo pronađenog materijala, također da se obrati pozornost na devastaciju arheološkog nalazišta i usprkos tome, vrijednost samog istraživanja.

Izložba Brodolom Mijoka u koprivničkoj Galeriji

U ime Grada Koprivnice izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž uz koju su bili i ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin, autorica izložbe Vesna Zmaić Kralj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Marina Lambaša iz šibenskog muzeja.

U skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama, izložba ostaje otvorena do 4. travnja, a realizirana je sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Najnovije objave