8 C
Zagreb
Četvrtak, 22. travnja 2021.

U koprivničkoj Galeriji otvorena izložba ‘ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici’

Izložba predstavlja razvoj zdravstva uz poseban naglasak na područje Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu u 19. i 20. stoljeću

Preporučujemo

U petak je u koprivničkoj Galeriji pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije svečano otvorena izložba ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici.

Otvorenju je, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, u ime Koprivnice prisustvovala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

“Bez zdravstvenog sustava i zdravstvenih djelatnika, uistinu se ne možemo štititi i brinuti o svome zdravlju”, rekla je u obraćanju okupljenima Melita Samoborec te se pritom zahvalila svim djelatnicima koprivničkog muzeja koji tijekom cijele godine priređuju kulturne ‘poslastice’ te svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe

Izložbu je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

U koprivničkoj Galeriji otvorena izložba 'ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici'

Izložba predstavlja razvoj zdravstva uz poseban naglasak na područje Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu tijekom 19. i 20. stoljeća, narodnu medicinu, vjerovanja i praznovjerja vezana uz bolesti i njihovo liječenje, održavanje osobne higijene i higijene doma, utjecaj djelovanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar na svakodnevni život stanovnika Koprivnice i okolice te suvremeno poimanje zdravstva u medijima kroz estetske i semantičke analize edukativnih filmova, savjeta i slogana.

Danas pojam javnoga zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja trebala osigurati država. U ranijim razdobljima ona je bila odgovorna samo za prevenciju bolesti te skrb o siromašnima i nemoćnima da bi se danas ta odgovornost odnosila i na organiziranje zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu kako ne bi postojali ‘oni’ i ‘mi’ nego samo zdravlje dostupno svima.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 25. listopada, a cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Najnovije objave