Četvrtak, 18. srpnja 2024.

U koprivničkom kinu Velebit u subotu besplatna senzorna projekcija animiranog filma Pčelica Maja

Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama

- Oglas -

Koprivničko kino Velebit nastavlja s projektom senzornih projekcija u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te će se sljedeća senzorna projekcija održati u subotu, 14. studenoga, u 11 sati.

Ove subote na redu je animirani film Pčelica Maja u kojem znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu od pohlepne kraljičine savjetnice i okončavaju dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena

Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama.

- Oglas -

Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve kino, dostupno svima. Tako se ruše  predrasude i stereotipi te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, trenutno pohađa doktorski studij Mediji i komunikacija te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti, koja trenutno pohađa doktorski studij Književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Rezultati istraživanja koje su suautorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Senzorne projekcije se održavaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Ulaz na projekciju  je besplatan uz obaveznu rezervaciju mjesta na email info@pou-kop.hr.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti