Utorak, 5. srpnja 2022.

U Križevcima išarano spomen obilježje dr. Franji Tuđmanu, gradonačelnik Rajn i branitelji ne skrivaju ogorčenost

Križevački branitelji istaknuli su da su ogorčeni ovim vandalizmom i išaranim spomen obilježjem dr. Franji Tuđmanu u Parku crkve svetog Križa koje je otkriveno ove godine, na Dan državnosti, a podigli su ga hrvatski branitelji

Preporučujemo

U Križevcima je na Dan antifašističke borbe prešaran novi spomenik dr. Franji Tuđmanu.

“Najoštrije osuđujem vandaliziranje spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu. Križevci su oduvijek bili slobodarski grad, grad koji je živio različitost, toleranciju i kulturu dijaloga. Na Dan antifašističke borbe, koji obilježavamo kao spomen na hrabre ljude koji su uz Franju Tuđmana krenuli u borbu protiv okupatora i obranili pravo hrvatskog naroda na postojanje, čin uništavanja spomenika je neprihvatljiv i udara na temelje demokracije, različitosti i jednakosti”, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Križevački branitelji istaknuli su da su ogorčeni ovim vandalizmom i išaranim spomen obilježjem dr. Franji Tuđmanu u Parku crkve svetog Križa koje je otkriveno ove godine, na Dan državnosti, a podigli su ga hrvatski branitelji.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Križevaca u priopćenju je najoštrije osudila vandalski čin devastiranja spomenika i izrazila zabrinutost zbog tog vandalskog čina koji je, kako kažu, nažalost, jedan u nizu sramotnih napada na spomen-obilježja iz Domovinskog rata.

Pozvali su nadležne institucije da poduzmu sve kako bi se što prije otkrili i sankcionirali počinitelji tog i sličnih vandalizama, a nosioce političkih vlasti “da ne stvaraju ideološke podjele među braniteljima”.

Naglasili su i da to nije prvi takav slučaj u Križevcima jer je spomenik Mati poginulog junaka u Parku hrvatskih branitelja “istim rukopisom išaran prigodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza 2019.”.

“Hrvatski branitelji su temelj hrvatskog društva, a naši poginuli vitezovi kamen temeljac hrvatske države. Prvom hrvatskom Predsjedniku u čast podižu se spomen-obilježja i biste diljem Lijepe Naše, a u njegovu zaštitu dižemo glas i poručujemo ne damo na hrvatske branitelje i Vrhovnog zapovjednika u Domovinskom ratu kao što oni nisu dali na Hrvatsku”, istaknuli su u priopćenju.

- Advertisement -

Najnovije objave