Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

U Legradu počinje obnova rukavca rijeke Drave, projekt vrijedi više od četiri i pol milijuna eura

Početak radova na prvoj od ukupno šest lokacija je značajna prekretnica u misiji obnove jedinstvenog ekosustava rijeke Drave i predanosti održivosti okoliša i očuvanju bioraznolikosti

- Advertisement -

U Legradu je u petak održana konferencija i prezentacija projekta ‘DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama’ povodom početka radova obnove rukavca rijeke Drave.

Riječ je o projektu koji primjenjuje inovativni pristup upravljanju rijekama i cilj mu je stvoriti primjer najbolje prakse za obnovu rijeka u Hrvatskoj i regiji.

Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, dok je ispred Općine Legrad sudjelovao Igor Horvat.

- Advertisement -

Zamjenik Ljubić i ravnateljica Kolar su u uvodnim govorima istaknuli važnost projekta za širu društvenu zajednicu s naglaskom na očuvanje okoliša, ekološki pristup i održivi razvoj, a prigodnim riječima se uzvanicima obratio i Milan Rezo, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda koje su glavni partner projekta.

Kako je naglasio direktor Rezo, provedbom projekta u kojem partnerski sudjeluju nadležna tijela iz područja upravljanja vodama i zaštite prirode, jedinice lokalne i regionalne samouprave te nevladine organizacije, uvode se nove prakse u upravljanju vodama i u zaštiti prirode na temelju brojnih iskustava širom Europe koja su pokazala kako je revitalizacija rijeka i njihovih poplavnih područja jedan od prirodi najprihvatljivijih načina poboljšanja stanja ekosustava, ali i obrane od poplava.

O dosadašnjim aktivnostima i planovima za budućnost govorili su predstavnik udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković, predstavnik Hrvatskih voda Igor Tošić te predstavnica WWF Austrije Tanja Nikowitz, nakon čega je upriličen i terenski obilazak lokaliteta obnove rukavca u Legradu.

Početak radova na prvoj od ukupno šest lokacija je značajna prekretnica u misiji obnove jedinstvenog ekosustava rijeke Drave i predanosti održivosti okoliša i očuvanju bioraznolikosti. Aktivnosti obnavljanja bit će od neizmjerne koristi za ugrožena staništa i vrste u Natura 2000 područjima i pridonijet će boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku Dravu te će povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo.

Dodajmo kako u projektu vrijednom 4,6 milijuna eura od kojih je 60% sredstava iz Europske unije, sudjeluju Hrvatske vode, WWF Austrija, Zeleni Osijek, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti