Nedjelja, 10. prosinca 2023.

FOTO-VIDEO Moto karavana Prevlaka – Vukovar stigla u Osijek: Crvenom fići odao priznanje i crveni fićo iz Dubrovnika

Više od 400 motociklista iz svih krajeva Hrvatske još su jednom svojim metalnim ljubimcima krenuli put Vukovara kako bi odali počast svim žrtvama Grada heroja i Domovinskog rata

- Advertisement -

Više od 400 motociklista iz svih krajeva Hrvatske još su jednom svojim metalnim ljubimcima krenuli put Vukovara kako bi odali počast svim žrtvama Grada heroja i Domovinskog rata.

Tradicionalna moto karavana Prevlaka – Vukovar “Zajedno u ratu, zajedno u miru” u organizaciji Moto kluba Korčula i u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te moto klubovima iz cijele Hrvatske pristigla je večeras i u Osijek.

Ujutro će krenuti na svoju posljednju etapu puta do Vukovara, a večeras su se tradicionalno okupili i kod legendarnog Crvenog fiće.

- Advertisement -
Crveni fićo i crveni fićo uz hrvatske branitelje i motoriste
Crveni fićo i crveni fićo uz hrvatske branitelje, motoriste // Foto: Klikaj.hr

Fićo gazi tenka! ili Crveni fićo umjetnička je instalacija koja simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad JNA i srpskim agresorom. Na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice spomenik podsjeća na fiću koji je 27. lipnja 1991. godine uništen pod gusjenicama tenka T-55 Jugoslavenske narodne armije.

Među ostalim, Crvenom fići odao je priznanje i crveni fićo koji je doputovao iz Dubrovnika.

Dan sjećanja ili službeno Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenoga svake godine kao državni blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj kao trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata. Kako žrtve Vukovara i Škabrnje, najmasovnije u Domovinskom ratu, povezuje isti datum i potreba za dostojnim odavanjem počasti svakoj žrtvi, krajem 2019. godine Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u kojem je uveden novi blagdan (praznik) 18. studenog na dan pada grada Vukovara u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata.

- Advertisement -

Foto: Klikaj.hr

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti