Nedjelja, 25. veljače 2024.

Dolazi nam sveti Nikola: jesu li vaši mališani pripremili i očistili čizmice?

Danas je sveti Nikola poznat kao omiljeni svetac koji daruje dobru djecu, a onu manje dobru čeka krampus. Veselje povodom blagdana svetog Nikole nije u veličini poklona ili količini, već u tome što djeca stvarno nastoje biti posebno dobra

- Oglas -

U srijedu, 6. prosinca, slavimo blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, siromaha, slabih, pekara, ribara, putnika…

Sveti Nikola je bio ranokršćanski biskup iz 4. stoljeća, a povijest kaže da je od rane mladosti bio nadaleko poznat po hrabrosti, dobroti, milosrdnim djelima i čovjekoljubljem. No, uz njegov je život vezano puno legendi i anegdota pa je teško razlikovati one koje su istinite, a koje nisu.

Prema jednoj legendi, jednom ga je na hodočašću u Palestinu zatekla oluja, a lađa mu je skoro potonula. Sveti Nikola je zaprijetio valovima i vjetru, nakon čega se oluja utišala. Sveti Nikola se zato slavi kao zaštitnik mornara i svih putnika, a njegove kipove i slike možemo pronaći diljem svijeta.

- Oglas -

Danas je poznat i kao omiljeni svetac koji daruje dobru djecu, a onu manje dobru čeka krampus. Veselje povodom blagdana svetog Nikole nije u veličini poklona ili količini, već u tome što djeca stvarno nastoje biti posebno dobra. Zato svake godine veselo čiste svoje čizmice te drugo jutro radosno dočekaju otvarajući svoje poklone. Poklon nikada nije draži, čokolada nikada nije slađa, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego taj dan!

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti