Petak, 19. srpnja 2024.

U petak slijedi dosad najteži izazov za Kraljice šoka na Svjetskom prvenstvu

S Hrvatskom su do sada igrale sedam puta na velikim natjecanjima i ostvarile pet pobjeda. Pobijedili smo ih jedanput na svjetskom i jedanput na europskom prvenstvu. Obje pobjede bile su dosta davno i nemaju previše veze s ovom našom generacijom

- Oglas -

Pobjeda protiv Argentine pa dan predaha, stigli su kao naručeni za hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju. Nakon šoka s koronom Ćamile Mičijević, Dore Krsnik i Ivane Dežić, poraza od Japana pa i dugačkog puta do Torrevieje, pobjeda i slobodan dan došli su kao lijek na sve španjolske rane, piše Hrvatski rukometni savez.

Ali, vremena za odmor nema previše. Već sutra čeka ih najteža utakmica Svjetskog prvenstva, premda će naš izbornik Nenad Šoštarić, reći da je najlakša. I doista, obje teorije drže vodu. Ali da je Hrvatska i kompletna, imala bi velikih problema da pobijedi domaćina Svjetskog prvenstva koji se vidi najmanje u polufinalu, ako ne i s naslovom svjetskog prvaka jer iz Japana od prije dvije godine brani srebro.

Do sada su na ovom prvenstvu redom u prvom krugu pobjeđivale Argentinu 29:13, Kinu 33:18, Austriju 31:19 te na početku drugog Japan 28:26. Dale su 121 pogodak što je prosjek od 30,25, a primile 76, ili u prosjeku 19 pogodaka po susretu. Realizacija im je za sada 67 sosto.

- Oglas -

Španjolska je na ovom prvenstvu kombinacija iskustva i mladosti u punom smislu tih riječi. Na vratima je neuništiva, 42-godišnja Silva Gimenez Navarro. Do sada je imala 33 obrane. Sedam godina manje, ali rukometno puno, ima Alexandrina Carbal Barbosa. Ona je prvi španjolski strijelac na ovom prvenstvu s 20 pogodaka iz 37 udaraca. Carmen Martin također jedna od legendi, ima 33. Ona je do sada dala 18 pogodaka, uz samo pet promašaja, od kojih je jedan bio sa sedam metara. Druga vratarka Mercedes Castellano koje je dodala 22 obrane, ima također 33 godine. A to je ukupno 55 obrana u 4 susreta.

Ali, Španjolsku na ovom prvenstvu, osim njih, vuče i mladost, debitantica na velikim natjecanjima Carmen Campos Costa, nevjerojatno brza, samopouzdana i prodorna lijeva vanjska igračica s 82 posto realizacije. Tu je i sjajna kružna napadačica, 24-godišnja Kaba Cissoko Gassama. Članica je Nantesa, visoka 184 cm. Do sada je dala 11 pogodaka iz 11 pokušaja. I za kraj spomenimo još jedno sjajno krilo Maitane Martinez Echeverria. Godina 24, igračica domaće ekipe Bera Bera. Učinak 12 od 16 na ovom natjecanju.

Ana Turk
Ana Turk u akciji protiv Paragvaja // Foto: HRS/Kolektiff

Za razliku od Nenada Šoštarića, španjolski izbornik već je rotirao 18 igračica. i sve su se osim Lare Ortege Gonzalez upisale u strijelce.

S Hrvatskom su do sada igrale sedam puta na velikim natjecanjima i ostvarile pet pobjeda. Pobijedili smo ih jedanput na svjetskom i jedanput na europskom prvenstvu. Obje pobjede bile su dosta davno i nemaju previše veze s ovom našom generacijom. Na SP 2007. godine Hrvatska je slavila 30:25 u susretu za 9./10. mjesto. Bilo je to u Parizu. Svitlana Cvita Pasičnik bila je naš najbolji strijelac sa šest pogodaka. Po pet su dale Vesna Milanović Litre i Andrea Penezić. Na Europskom prvenstvu 2010. godine Andrea Penezić je u pobjedi 23:22 dala osam pogodaka.

Vjerojatno najzanimljiviji i povijesno gledano najvažniji susret Hrvatske i Španjolske, bilo je četvrt inale Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu. Naših jedinih Igara. I danas ga se pomalo s tugom sjećamo jer je u 40. minuti Hrvatska vodila 16:15, djelovala bolje, zrelije. A onda je ostala bez Andreje Penezić koja se ozlijedila i u suzama napustila Copper Box. Hrvatska je na kraju izgubila 22:25, a mnogi će reći da su igračice više gledale na klupu uplakanu Penku, nego španjolska vrata i semafor, i da su zato izgubile. Hrvatska je nakon toga otišla kući, a Španjolska do bronce.

- Oglas -

Novi dvoboj je u petak, u 20:30 sati uz prijenos na RTL 2 Televiziji.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti