Utorak, 6. prosinca 2022.

U povodu novog povećanja plaća radnicima se obratila predsjednica Podravkine uprave Martina Dalić

U ostvarivanju svih ambicioznih ciljeva koji su postavljeni pred mene i novu upravu bit će potreban doprinos svakog od vas jer daljnji rast i razvoj kompanije ovisi o svima nama zajedno, a ne o bilo kojem pojedincu, poručila je Martina Dalić

Preporučujemo

Lijepa vijest stigla je za kraj radnog tjedna. Koprivnička kompanija Podravka izvijestila ja kako je uprava donijela odluku o povećanju plaće radnicima, i to u iznosu od 350 do 800 kuna.

Tim povodom radnicima se obratila i predsjednica Podravkine uprave Martina Dalić.

“Drage Podravkašice i Podravkaši,

iznimno sam zadovoljna što mogu najaviti da će se s 1. ožujka 2022. godine povećati plaće svim radnicima Podravke i Mirne. To će biti drugo povećanje primanja u manje od godinu dana, kojim ćemo osjetno povećati plaće za više od 3200 radnika.

Povećanje plaća o kojem je danas odlučila uprava Podravke proizlazi iz povećanja koeficijenta učinka za sve radnike i povećanja pojedinih koeficijenata složenosti poslova.

Koeficijent učinka povećan je za 0,15. Na taj način će se koeficijent učinka za sve radnike Podravke i Mirne povećati s 1,15 na 1,30, a za prodajnu operativu koja ima proviziju, s 1,00 na 1,15.

Za radnike Podravke i Mirne koji danas imaju koeficijente složenosti u rasponu od 1,97 do 2,57, koeficijent će se povećati za 0,1 (1,97 raste na 2,07 i tako redom sve do 2,57 koji raste  na 2,67), dok će se koeficijenti 2,60 i 2,63 povećati na 2,67. Time će radnicima obuhvaćenima ovim rasponom koeficijenata plaće rasti  i s osnove povećanja koeficijenta učinka i temeljem povećanja koeficijenta složenosti.

Ove promjene će se primijeniti s 1. ožujkom, a isplate većih plaća slijede u travnju.

Dodatno, za radnike Podravke i Mirne s visokom stručnom spremom proširuje se i povećava raspon koeficijenata – sa sadašnjeg raspona od 3,10 do 4,37 proširuje se na raspon od 3,10 do 5,50. To znači da će se otvoriti novi koeficijenti: 4,50; 4,63; 4,77; 4,90; 5,03; 5,17; 5,30; 5,43; 5,50.

Želim naglasiti da će se u popunjavanju novootvorenih koeficijenata primjenjivati individualni pristup na temelju rezultata rada. Novootvorenim koeficijentima otvaramo prostor za unapređenje najproduktivnijih i najučinkovitijih radnika s izvanrednim rezultatima kako bismo ih mogli primjereno nagraditi za doprinos poslovnom uspjehu i rezultatima kompanije. Odluke o unapređenju donijet će se na prijedlog direktora pojedinih sektora uz suglasnost sektora za upravljanje ljudskih resursa, a direktori sektora će prijedloge odluka o unapređenju morati donijeti u okviru unaprijed zadanog budžeta.

Sve navedeno znači da će svim VSS radnicima plaće od 1. ožujka porasti temeljem povećanja koeficijenta učinka, dok će se odluke o individualnim unapređenjima donijeti  tijekom travnja, s primjenom od 1. svibnja.

Temeljem svih gore navedenih promjena procjenjujemo da će se plaće prosječno povećati između 350 i 800 kuna neto, odnosno od 7% do 11%, ovisno o stručnoj spremi, uvjetima rada i smjenskom radu. Međutim, treba istaknuti da ovo ne uključuje efekte individualnih unapređenja VSS radnika. Sasvim je sigurno da će nakon odluka o unapređenju dio VSS radnika imati i veća povećanja.

Imajući u vidu efekte povećanje plaće i primanja iz travnja 2021. godine sve ovo znači da su u razdoblju kraćem od godinu dana primanja u Podravci i Mirni povećana prosječno između 980 i 1150 kuna neto, odnosno između 18% i 28%.

Povećanje plaća je za mene kao predsjednicu uprave bio jedan od najvažnijih ciljeva koje sam si postavila pri dolasku u Podravku. O mogućnostima povećanja plaća i povećanja pravednosti tarifnog sustava raspravljali smo i na skupovima radnika održanim u srpnju prošle godine. I tada sam obećala da ćemo raditi na unapređenju i poboljšanju tarifnog sustava te daljnjem povećanju plaća, a današnje odluke pokazuju da su ovi ciljevi, iako ambiciozni, ipak dostižni i realni. Vjerujem da promjene koje smo danas usvojili donose ne samo povećanje plaća, već i iskorak u pravcu povećanja pravednosti tarifnog sustava i prepoznavanja individualnih rezultata produktivnih i učinkovitih radnika.

U nadolazećem razdoblju nastavit ćemo raditi na unapređenju kvalitete i pravednosti tarifnog sustava kako bismo stvorili sustav nagrađivanja primjeren modernoj multinacionalnoj kompaniji i na taj način unaprijediti privlačnost Podravke kao poslodavca za stručne i ambiciozne radnike. Podravka je u proteklom razdoblju pokazala da je snažna i uspješna kompanija koja se može nositi s izazovima globalnog tržišta i ostvarivati dobre poslovne rezultate. Čvrsto vjerujem da radnici trebaju participirati u uspjehu i rezultatima kompanije i upravo ovo povećanje plaća to dokazuje.

Zahvaljujem svim predstavnicima sindikata koji djeluju u Grupi Podravka – PPDIV, Nezavisni sindikat Podravke i Sindikat radnika koncerna Podravka SINPOD  – na doprinosu u oblikovanju ovih odluka, na konstruktivnom i produktivnom dijalogu te njihovoj podršci povećanju koeficijenata složenosti poslova kroz nadopune kolektivnog ugovora Grupe Podravka i kolektivnog ugovora Mirne, a koje su potpisane danas u Koprivnici.

Radnici kojima se mijenjaju koeficijenti složenosti u narednim danima primit će nove ugovore o radu. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu slobodno se obratite kolegama iz sektora upravljanja ljudskim resursima (ljudski.potencijali@podravka.hr ili na telefon 048-651-226).

Na kraju želim naglasiti kako povjerenje koje mi dao nadzorni odbor odlukom da vodim Podravku i u narednih pet godina vidim kao ogromnu odgovornost za daljnji razvoj Podravke i položaj svakog našeg radnika. U ostvarivanju svih ambicioznih ciljeva koji su postavljeni pred mene i novu upravu bit će potreban doprinos svakog od vas jer daljnji rast i razvoj kompanije ovisi o svima nama zajedno, a ne o bilo kojem pojedincu. Međutim, sigurna sam da ćemo zajedničkim naporom i timskim radom uspješno odgovoriti na sve izazove koji se već pokazuju i u ovoj godini i na taj način učiniti Podravku još snažnijom i uspješnijom.

Zahvaljujem vam svima na suradnji”, istaknula je dr. sc. Martina Dalić, predsjednica Podravkine uprave.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti