Četvrtak, 18. travnja 2024.

U tijeku je edukacija učitelja u sklopu projekta Lori, učenici oduševljeni stečenim znanjem, kao i putovanjem u Norvešku

Kroz ovaj projekt organizirana su i brojna studijska putovanja u Norvešku, a putovali su i učenici škola partnera u projektu – Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ

- Oglas -

U Lori centru u Ludbregu, Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, započela je desetodnevna edukacija, a ona ujedno uključuje i aktivnosti na simulatorima leta. Edukaciju polaze uglavnom učitelji koji su u proteklom razdoblju već prošli edukacije te se sada usavršavaju u samom centru. Treneri su partneri iz First Scandinavia koji su razvili model Newton soba, a učitelji, polaznici treninga, nakon njega bit će osposobljeni za rad u Lori centru.

Stručno osposobljeni učitelji i drugi odgojno-obrazovni radnici na ovaj način ojačavaju kapacitete u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva čime se stvara podloga za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika. Cilj je povezati buduću ustanovu Lori sa školama te prilagoditi module postojećem kurikulumu kako bi bili komplementarni i time omogućili istovremenu konzumaciju oba načina podučavanja – formalnog u školama i neformalnog u Newton učionicama, priopćili su iz ludbreške gradske uprave.

Kroz ovaj projekt organizirana su i brojna studijska putovanja u Norvešku, a putovali su i učenici škola partnera u projektu – Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.

- Oglas -

– Osim stečenog znanja, prvi put sam letjela avionom. Ovaj je projekt za nas učenike uistinu nešto posebno. Također, kroz projekt smo bolje spoznali školske predmete, kemiju fiziku i matematiku. Poseban doživljaj bio je i simulator leta kojem se veselimo u Ludbregu – rekla je Ana Vrbanić iz Osnovne škole Veliki Bukovec.

Sličnog je razmišljanja i Ela Horvat, također učenica Osnovne škole Veliki Bukovec.

– Projekt Lori jako je poučan. U Newton sobama u Norveškoj učili smo na novi način, naučili sve o potencijalnoj i kinetičkoj energiji. Jako sam zahvalna i što sam imala priliku letjeti avionom, bilo je to prvo takvo iskustvo i nešto što ću zauvijek pamtiti. Sretna sam što sam imala takvu priliku i nadam se da to nije bio moj posljednji posjet toj prekrasnoj zemlji – rekla je ona.

Sve ovo dio je projekta vrijednog oko tri milijuna eura kojim će Ludbreg postati prvi grad u Hrvatskoj koji ima Newton sobe. Službeno otvorenje centra očekuje se početkom travnja.

Gradonačelnik Dubravko Bilić ističe kako se ovim projektom u malom gradu poput Ludbrega želi pružiti prilika da kao malo mjesto s malim brojem stanovnika odgaja velike ljude, odgaja djecu u ljude koji su spremni na širinu Europe i širinu svijeta i koji svojim znanjem mogu biti ne samo stanovnici Ludbrega i susjednih općina čije su škole uključene u projekt, već cijele Europe.

- Oglas -

Grad Ludbreg ovaj projekt provodi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu.

Projekt vrijedan 3,6 milijuna eura: najmoderniji centar znanja Lori u Ludbregu sjever Hrvatske stavlja na svjetsku kartu

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti