Petak, 3. veljače 2023.

Učenici Obrtničke škole Koprivnica u Španjolskoj učili o izradi električnog vozila, CNC programiranju te o španjolskom jeziku i kulturi

U slobodno su vrijeme učenici upoznali ljepote Seville, a posjetili su, u pratnji svojih profesora, i Cordobu i Granadu. Dane su kratili vježbom u teretani te praćenjem utakmica aktualnoga Svjetskog nogometnog prvenstva

Preporučujemo

U sklopu Erasmus+ projekta 14 učenika trećih razreda Obrtničke škole Koprivnica boravili su u španjolskom gradu Sevilli gotovo puna tri tjedna, od 13. studenoga do 1. prosinca.

Riječ je o učenicima smjerova tehničar za računalstvo i tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom koji su bili u pratnji svojih profesora, koordinatora mobilnosti Filipa Komparija (mag. inf.) i Ive Topolovčan Pazić (prof. eng.).

Tijekom svoje mobilnosti učenici su radili na projektu CNC programiranja te izrade e-buggyja (električnoga vozila). Svaki su dan pohađali stručnu praksu i izvršavali svoj zadatak.

Nakon svakodnevnoga, mukotrpnog rada i upornosti, uz neiscrpnu pomoć španjolskih mentora, učenici su napravili električno vozilo onako kako su i zamislili te su ga na kraju i uspješno testirali.

U slobodno su vrijeme učenici upoznali ljepote Seville, a posjetili su, u pratnji svojih profesora, i Cordobu i Granadu. Dane su kratili vježbom u teretani te praćenjem utakmica aktualnoga Svjetskog nogometnog prvenstva.

Također, usavršili su i svoje znanje španjolskoga jezika – imali su organizirana redovna predavanja u prostoru u kojemu su i boravili, a svi su na kraju uspješno pisanom provjerom dokazali da su savladali osnove jezika.

Španjolski domaćini pohvalili su učenike za trud, rad i ponašanje. Istaknuli su da su naši učenici jedini dosad uspjeli ostvariti svoj cilj – osposobiti funkcionalno električno vozilo – za ovakav kratak vremenski period. Učenici su se vratili u Koprivnicu prepuni dojmova i novih znanja, spremni ponoviti ovakvu avanturu.

Učenik 3. a razreda Maksimilijan Perković (tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom) svoju je Erasmus+ mobilnost opisao ovim riječima:

– Prije dolaska u Španjolsku bojao sam se da će nastavnici u školi imati previsoka očekivanja i da nećemo znati izvršiti zadatke koje će nam zadati, no sve je ispalo savršeno, a nastavnici su bili jako pozitivni i spremni pomoći. Tijekom prakse izradili smo električno vozilo i sretan sam i ponosan što sam naučio zavarivati, mjeriti i rezati metal u tako kratkom vremenu. Zahvalan sam što sam dobio ovu priliku i pamtit ću uspomene iz Seville cijeli svoj život – istaknuo je Perković.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti