Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Učenici Srednje škole Koprivnica na simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora: ‘Spol ne smije biti presudan za uspjeh’

Na dnevnom redu simulirane sjednice bio je Zakon o suzbijanju diskriminacije na temelju kojega su se iznosila stajališta te se glasovanjem o amandmanima odlučivalo o tekstu konačnog prijedloga zakona

U ponedjeljak je održana deveta simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola videokonferencijskim putem na kojoj je sudjelovalo 49 škola. Tim učenika koprivničke Srednje škole popratila je novinarska ekipa HRT-a i intervjuirala učenike.

Na dnevnom redu simulirane sjednice bio je Zakon o suzbijanju diskriminacije na temelju kojega su se iznosila stajališta te se glasovanjem o amandmanima odlučivalo o tekstu konačnog prijedloga zakona. Svaka škola predstavljala se jednim govornikom, a ostali učenici tima svake škole imali su mogućnost repliciranja.

Sanela Đurđević, mentorica i profesorica hrvatskog jezika, pripremala je peteročlani tim učenika trećih razreda, smjera upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar.

U ime Srednje škole Koprivnica učenica Valentina Kuhar izlagala je u pojedinačnoj raspravi na temu diskriminacije na temelju spola. U svom izlaganju istaknula je nekoliko primjera diskriminacije na spolnoj osnovi i zaključila da kategorija spola ne bi trebala biti presudna za uspjeh, već ljude treba cijeniti s obzirom na njihov doprinos i uspjeh u radu.

Također je predložila da bi na razini srednjih škola trebao postojati tim stručnjaka koji bi jednom godišnje provodio edukativna predavanja na temu diskriminacije i proveo anketni upitnik kojim bi se propitalo najzastupljenije oblike diskriminacije. Tako bi se moglo preventivno djelovati na suzbijanje diskriminacije.

Repliku na Valentinin govor uputio je učenik Lovro Počepan, koji je upozorio na problem virtualnog nasilja te istaknuo da bi se to područje trebalo zakonski više regulirati.

Učenica Paula Cirkvenec imala je mogućnost replike na ostale govore, dok su Ema Balaško i Anja Smolak bile u ulozi novinarki koje su popratile događaj i izradile intervju s ostalim učenicima tima. (bit.ly/AKTIVNOSTINTERVJU)

Znanje i iskustvo stečeno ovom sjednicom učenicima je pomoglo u izgradnji komunikacijskih vještina, stvaranju stavova, razvijanju kritičkog mišljenja i razumijevanju rada Hrvatskoga sabora te problema današnjeg društva.

Izvješće pripremile:  Anja Smolak i Ema Balaško, učenice 3. razreda Srednje škole Koprivnica

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti