Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

PONOS HRVATSKE Učiteljica Narcisa Kolar svoje slobodno vrijeme koristi kako njezin bolesni učenik ne bi s gradivom zaostajao za drugima

Dominik boluje od iznimno rijetke i teške bolesti zbog koje ne može dolaziti na nastavu već se školuje od kuće. Ministarstvo je odredilo da učiteljica Narcisa Kolar tjedno dolazi šest školskih sati k Dominiku, no ona je samoinicijativno broj sati gotovo udvostručila ne tražeći nikakvu naknadu za to

Preporučujemo

Učiteljica Narcisa Kolar (47) predaje u drugom razredu s 25 učenika u koprivničkoj Osnovnoj školi Braće Radić.

Među njima je i devetogodišnji Dominik Udovičić koji boluje od iznimno rijetke i teške bolesti zbog koje ne može dolaziti na nastavu već se školuje od kuće. Ministarstvo je odredilo da učiteljica Narcisa Kolar tjedno dolazi šest školskih sati k Dominiku. No, ona je samoinicijativno broj sati gotovo udvostručila ne tražeći nikakvu naknadu za to. Shvatila je, kaže, da je dodijeljena satnica premala da bi se s učenikom postigao zadovoljavajući rezultat, posebice jer, po njenom mišljenju, Dominik može i želi savladavati nastavne sadržaje u što većem obimu, donose 24sata.

– Ne radimo po njegovom rasporedu koji je odredio da prirodu ima jednom tjedno ili likovni i glazbeni svaki drugi tjedan. Radim raspored kakav imamo u školi, tako da svaki dan prođemo sve ono što smo taj dan radili u učionici i to ga veseli – kaže Narcisa Kolar, koja je ovogodišnja dobitnica nagrade Ponos Hrvatske.

Uz to, učiteljica je htjela povezati Dominika s prijateljima iz razreda.

– Vidjela sam da je Dominik pametno i vrijedno dijete pa sam stoga modificirala program jer je on željan znanja. Pored školskih obveza želio je što više informacija o svojim kolegama koji sjede u školskim klupama, stoga sam se dosjetila da unesem novinu, koju sam nazvala “svaki tjedan prijatelj jedan”.

– Svaki tjedan dovedem mu kući po jednog učenika iz razreda da se druže i skupa pišu zadaću – rekla je učiteljica.

Petkom, kada je sat razrednika, Dominik ako mu zdravlje dopusti, dolazi u školu gdje se najčešće uključuje u sat likovnog i glazbenog odgoja jer mu to jako koristi.

– Na taj način Dominik se osjeća kao dio razreda. Kada može ide s ostalim učenicima na priredbe i ostale izvanškolske aktivnosti – kaže učiteljica Narcisa koja svoje slobodno vrijeme posvećuje Dominiku.

Dodala je da sve je sve što radi iz čiste ljubavi.

– Dominik je prekrasno dijete koje je nažalost zakinuto te ne može svaki dan biti u punoj satnici s vršnjacima. Sretna sam što moj mali doprinos Dominikovo djetinjstvo čini ljepšim i bezbrižnijim i posebno me veseli što se osjeća dijelom razreda, iako ne sjedi u školi u školskoj klupi – priznaje učiteljica.

Često snima video za vrijeme nastave u školi i šalje Dominiku da i tako osjeti atmosferu kao da se nalazi u školskoj učionici.

– Susret i druženje s Dominikom me obogaćuje kao osobu i svakodnevno me podsjeća na vrijednost života. Olako shvaćamo život zaboravljajući da je zdravlje najveća vrijednost, a ne materijalna dobra. Stoga pomažem Dominiku da savlada što više gradiva, a on meni da spoznam vrijednosti koje smo gurnuli u stranu, poput zdravlja i pomaganja jednih drugima – poručila je učiteljica Narcisa Kolar, koja je prošle godine dobila i Medalju Grada Koprivnice za sveukupni doprinos uključivanju učenika s teškoćama u razvoju i promicanju prihvaćanja različitosti među učenicima.

Narcisa Kolar dobitnica je Medalje Grada Koprivnice
Narcisa Kolar dobitnica je Medalje Grada Koprivnice // Foto: Ivan Brkić (Glas Podravine)

Nagradu Ponos Hrvatske učiteljica Narcisa dobit će 4. veljače u HRT-ovu Studiju 10. Izravan prijenos možete pratiti na Drugom programu HRT-a u 20 sati. Priče o dobitnicima pratite na 24sata i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Ponosni pokrovitelji Ponosa Hrvatske su Pevex, Hrvatska pošta, Erste banka, INA, OTP banka, PPD, Končar, Telemach, Fina i Studenac.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti