Četvrtak, 28. rujna 2023.

Udruga žena Bregi predstavila bregofsku pitu uz bogat program

Predsjednica Udruge Suzana Bukvić pozdravila je prisutne udruge i goste te im zahvalila na dolasku, a zatim je objasnila da je cilj manifestacije da promovira nematerijalnu kulturnu baštinu koju posjeduje Općina, ali i baštinu cijele Lijepe naše.

- Advertisement -

U organizaciji Udruge žena Bregi protekle je subote u društvenom domu u Općini Koprivnički Bregi održana manifestacija “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine”. Na manifestaciju su se odazvale brojne članice Udruga žena iz Koprivničko-križevačke županije, ali i po prvi puta iz Sisačko-moslavačke županije Društvo žena Pešćenica.

Predsjednica Udruge Suzana Bukvić pozdravila je prisutne udruge i goste te im zahvalila na dolasku, a zatim je objasnila da je cilj manifestacije da promovira nematerijalnu kulturnu baštinu koju posjeduje Općina, ali i baštinu cijele Lijepe naše.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Koprivnički Bregi Mario Hudić, ujedno i otvorio manifestaciju te istaknuo kako je očuvanje nematerijalne kulturne baštine tradicija u Općini Koprivnički Bregi.

- Advertisement -

“Tu tradiciju čuvaju naše udruge i to je jedna od prepoznatljivosti naše općine. Smatram da je nematerijalna kulturna baština duša svake lokalne sredine i da bez nje ni jedna lokalna sredina ne može biti prepoznatljiva”, kazao je Hudić i pohvalio rad svih udruga u općini te im zahvalio na radu.

Nakon uvodnih govora uslijedio je program u kojemu je na početku tajnica Udruge žena Bregi Snježana Kuhar pročitala kratki tekst o samoj Udruzi i o bregofskoj piti, počecima kako je tekla zaštita umijeća pripreme bregofske pite pa sve do prezentiranja na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše, održanim radionicama gdje su se prenosila znanja izrade slastice te osmišljavanja loga bregofske pite, majica, pregača, ambalaže i letaka. Kroz taj angažman rodila se ideja za održavanje ove manifestaciju na temu nematerijalne kulturne baštine.

Zatim se predstavila Udruga žena “Hrvatsko srce” Peteranec koja je prezentirala izradu Mudlina – “testo z vrhnjem polejano”. Potom su prisutni mogli kušati mudline s makom, orasima, pekmezom i vrhnjem.

"Očuvanje nematerijalne kulturne baštine" u organizaciji Udruge žena Bregi

Predah od slastica okupljeni su uzeli uz igrokaz učenika Osnovne škole Bregi pod nazivom “Starinske šege“, koji su predstavili uz pomoć učiteljice Vlatke Kunić.

- Advertisement -

Potom se predstavilo Čipkarsko društvo “Danica Bresler” iz Lepoglave koje je predstavilo izradu Lepoglavske čipke. O radu društva u proteklih 22 godine govorila je njegova predsjednica Verica Dubovečak naglasivši pri tom da je Društvo dalo značajan doprinos uvrštenju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine te da su članice Društva brojnim aktivnostima doprinijele očuvanju i prezentaciji lepoglavskog čipkarstva.

Jedna od izlagača je bila i Mira Topalović, majka naše članice koja je izlagala svoje ručne radove.

Poslije službenog programa, prisutni su se lijepo proveli uz večeru i ples uz Tropic band- Zanimljiv je bio i kviz s pitanjima o Udruzi i bregofskoj piti, a znanje su članice Udruge nagradile “Bregofskom pitom“ i likerima OPG-a Grošek.

Bio je tu i ples na ispadanje gdje su dva najbolja para dobila likere i ukrasne jastuke tapetarskog obrta Horvat.

Izvor: Općina Koprivnički Bregi

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti