Subota, 28. svibnja 2022.

Ukida se samoizolacija za učenike i uvodi se samotestiranje

Dobrovoljno i besplatno samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, a rezultate bi školi prijavljivali roditelji

Preporučujemo

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin u srijedu je govorio o ukidanju samoizolacije za učenike.

“Model o kojem mi već dugo razgovaramo i za koji smo sad u samom finalu da se on primijeni, je ukidanje samoizolacije za učenike svih osnovnih i srednjih škola, što znači da bi sva zdrava djeca išla u školu, a bolesna djeca bi ostala kući”, rekao je Pavičin za HRT.

Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju barem jedanput tjedno samotestirati brzim testovima, no to neće biti od ovog ponedjeljka nego kada se za to stvore uvjeti, poručio je.

“Ponedjeljak je apostrofiran kao jedan od idealnih dana za testiranje jer dolaze učenici nakon vikenda. Oni se protestiraju, i onda ako se pojavi neki pozitivan slučaj, mogu se ponovno testirati”, rekao je te ponovio da je to projekt ukidanja samoizolacija za učenike.

Istaknuo je da će ravnatelje o postupku izvijestiti nakon što dobiju testove i nakon što krene distribucija.

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama, po kojemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici, dok bi ostali išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provede samotestiranje, piše HRT.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ističu kako je nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama i to ne samo kako bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja.

Dobrovoljno i besplatno samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada.

- Advertisement -

Najnovije objave